Västra Nyland

Linda Sandblom mitt i stormens öga

- THOMAS SUNDSTRÖM

Lördagens höjdhoppst­ävling i Lojo bjöd på framgång och dramatik för Hangöhoppa­ren Linda Sandblom. En andra plats med 181 centimeter var ett steg framåt, medan en kraftig stormby – precis när hon skulle hoppa – stod för dramatiken.

Grenkarnev­alen stod inför sitt avgörande när tvåan Linda Sandblom skulle göra sitt tredje försök på 184 centimeter. Medan hon stod och förberedde sig kom det en plötsligt en stark vind från ingenstans.

Ett fotbollsmå­l, med en presenning som solskydd för hopparna, lättade från marken innan presenning­en lossnade och allt vad lösa kläder, plaststola­r och annan rekvisita heter blåste i väg tiotals meter ut över plan. Också den manuella resultatta­vlan fick sig en ordentlig luftfärd.

Efter ett tiotal sekunder avtog vinden – som benämndes som en sommartrom­b – och man kunde städa upp området. Den kanske mest anmärkning­svärda förlusten var att tävlingens officiella papperspro­tokoll inte hittades.

– Det var en märklig situation. Jag förstod inte först vad som hände, utan blev förvånad över att det plötsligt blev en motvind. Sedan märkte jag att målet blåste i väg och försökte rädda mina saker. Mina väskor var ju öppna, men jag tror inte att något försvann, sade HIK-damen Linda Sandblom efteråt.

Nöjd tvåa

För henne kom tromben dessutom sällsynt olämpligt då hon alltså precis skulle göra sitt tredje försök på 184 efter två knappa rivningar. Nu fick hon ladda om, men vare sig hon eller Sini Lällä som hoppade efter Sandblom fick riktigt till det utan båda rev. Heta Tuuri som klarat 184 i andra försöket – precis före tromben– vann i stället på det resultatet.

– Det var en ovan situation, men inte vet jag hur mycket den påverkade. Samtidigt är jag nöjd, det här var ett steg framåt jämfört med årets första tävling, sade Sandblom.

Linda Sandblom klarade 181 i sitt tredje försök och blev tvåa tack vare det. Också Sini Lällä gick över 181 i tredje försöket, men hade flera rivningar tidigare och blev trea.

– Jag hade en bra känsla och jag har inte varit bortskämd med hopp över 180 under den senaste tiden. Jag försöker koncentrer­a mig på detaljer och i dag kändes det som kurvlöpnin­gen fungerade bättre. Det går åt rätt håll, sade Linda Sandblom.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? I BLÅSTEN. Linda Sandblom hamnade bokstavlig­en i stormens öga på lördagen i Lojo.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM I BLÅSTEN. Linda Sandblom hamnade bokstavlig­en i stormens öga på lördagen i Lojo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland