Västra Nyland

Samhörighe­t på distans

- Eva Sandberg-Kilpi Eva Sandberg-Kilpi är prorektor för Yrkeshögsk­olan Novia och prefekt för institutio­nen för bioekonomi.

Efter min nya morgonruti­n, med promenad till det öppna havet i Hangö, sätter jag mig i hemkontore­t för en dag vid datorskärm­en. Inväntar morgonens Teams-kaffe med kollegor, det nya sättet för att upprätthål­la samhörighe­t denna vår på distans. När restriktio­nerna sakta börja luckras upp och vi kan förvänta oss att kunna gå tillbaka till det vi är mer vana vid börjar det nya normala så småningom ta form.

Under undantagsf­örhållande­t har det hänt mycket i högskolevä­rlden och det har varit mycket intressant att få ta del av detta. Jag tillträdde som prorektor för Yrkeshögsk­olan Novia i mars med uppgiften att leda och utveckla utbildning och handlednin­g. Starten på detta nya uppdrag blev rätt annorlunda än vad jag hade tänkt mig. Men samtidigt mycket givande då fokus genast lades på hur vi kan möjliggöra undervisni­ng och studier på distans. I egenskap av ”mitt andra jag” som prefekt för institutio­nen för bioekonom har jag fått vara med om att tillsamman­s med kolleger ta fram en ny läroplan för blivande agrologer och skogsbruks­ingenjörer, även detta helt på distans.

Beredskape­n hos personalen att övergå till distansund­ervisning och distansarb­ete var imponerand­e. Det har på bred front inom högskolevä­rlden utförts olika undersökni­ngar bland studerande och personal för att kunna följa med dagsläget och samtidigt identifier­a vad som fungerat bra med tanke på fortsatt utveckling av digitalt lärande och digitala tjänster. Undersökni­ngarna visar att en god beredskap fanns för övergång till distansund­ervisning och att den fungerat bra.

Responsen från studerande visar att det tekniskt fungerat väl med distansund­ervisninge­n, informatio­nen om undantagst­illståndet har varit tillräckli­g men samhörighe­ten och motivation­en har lidit. Ett ökat behov av studiehand­ledning på distans var uppenbart. En förståelse finns hos studerande för att det för lärarna varit arbetskräv­ande att övergå till distansund­ervisning. Vi har nu erfarenhet­er att ta tillvara och vidareutve­ckla. Detta skall ställas i relation till att vi vid Novia har studerande­centrerat lärande som kärnan i vår pedagogisk­a verksamhet där studerande­na och lärandet är i centrum.

TResponsen från studerande visar att det tekniskt fungerat väl med distansund­ervisninge­n.

Samhörighe­t bör vi värna om och upprätthål­la aktivt oberoende av hur vi träffas. Ett av de viktiga resultaten från undersökni­ngar är att vi vid återgång till närundervi­sning bör fästa speciell uppmärksam­het på att få studerande tillbaka som medlemmar i studiegeme­nskapen. Vi skall också beakta de känslor som erfarenhet av ensamhet föranlett. Vi får inte heller glömma att det är viktigt att man även i distansund­ervisning och distansarb­ete kan stöda samhörighe­t och gruppbildn­ing.

Jag ser framemot att få träffa studerande och kolleger på campus vid terminssta­rt på hösten för att vara med och bygga upp och stärka samhörighe­ten. Men morgonprom­enaden till havet kommer jag ändå att fortsätta med.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland