Västra Nyland

Glada miner i Ingå

Ingås nya grafiska utseende visar att invånarna i kommunen tycker om att bo i Ingå.

- ANTON EKLUND anton.eklund@vastranyla­nd.fi

Ingå är en kommun med långa anor. Men det är också en kommun med en stark strävan efter utveckling och innovation.

Ingå vill veta hur en sådan kommun ser ut och hur de ska nå ut med det budskapet. Ingå kommun ställde den frågan till ett tiotal kommunikat­ionsoch reklambyrå­er i början av året.

Tillsamman­s med Åbobyrån Å Communicat­ions som hade bra idéer och goda referenser från kommunfält­et.

Under våren definierad­es behov, förväntnin­gar och budskap tillsamman­s. Den nya visuella identitete­n skulle stöda kommunens kärnbudska­p – glädjen att bo i Ingå.

Sloganen Glad i Ingå – Iloinen Inkoo visade sig vara ett återkomman­de tema när Ingåborna beskrev sin hemort.

Som ett resultat av utveckling­sarbetet utformades en ny logo för Ingå kommun. Den typografis­ka logon kommer i två former, med och utan slogan.

Genom texten Ingå-Inkoo löper ett grafiskt element som kan liknas vid en våg eller en vattenlinj­e. Denna kan symboliser­a ån som flyter genom Ingå, havet som omger kommunen och mera allmänt rörelse. De huvudsakli­ga färgerna är gul och blå i fylliga toner med magentaröd som komplement­färg.

–Jag tycker att det nya visuella uttrycket är sympatiskt, fräscht och modernt med lite känsla av retro och nostalgi. Lite som den där stiliga kaffeburke­n på stugan som man bara måste spara för att den är så snygg, säger kommunens informatör Kristoffer Nöjd.

Ingås nya utseende introducer­ades officiellt under Ingådagens direktsänd­ning på Youtube den 27 juni. Samtidigt lanserades kampanjsid­a för allmänhete­n. Den innehåller informatio­n om Ingå, men främst intervjuer och porträtt med glada och färgstarka Ingåbor. Kampanjsid­an marknadsfö­rs digitalt under sommaren och hösten. Den kommer även att synas i gatubilden.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NY SLOGAN. Ingå kommun har lanserat en ny slogan – Glad i Ingå.
FOTO: PRIVAT NY SLOGAN. Ingå kommun har lanserat en ny slogan – Glad i Ingå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland