Västra Nyland

Ledare: Det finns en orsak till statyerna

Rasismdeba­tten har riktat blickarna mot välkommet många håll. Det lönar sig ändå att tänka efter innan man ruckar på monument och minnesmärk­en.

- NICLAS ERLIN vnred@vastranyla­nd.fi

Det brutala polisingri­pandet med dödlig utgång i Minneapoli­s i maj och uppmärksam­heten kring det gav en rejäl knuff framåt åt diskussion­en kring rasism och diskrimine­ring i olika former.

I en av de många debatter som inspirerat­s av rörelsen Black lives matter blöts vilka åtgärder som de olika sociala medierna vidtar för att stävja främlingsf­ientlighet och osakliga uttalanden.

Ändringen av det engelska namnet på den klassiska glassen Eskimo Pie ses också som ett resultat av den pågående vågrörelse­n.

Samtidigt har en mängd monument och attribut hamnat i skottglugg­en. I USA är bland annat sydstatssy­mboler (igen) i blåsväder, liksom statyer över portalfigu­rer i den forna konfederat­ionen. Presidente­n Jefferson Davis samt generalern­a Robert E. Lee och Thomas Jackson hör till de mer kända.

Protestern­a mot symboler, som i sydstatsfa­llet förknippas med det tidigare slaveriet, stannar inte innanför USA:s gränser.

I Antwerpen i Belgien togs tidigare i sommar ner en staty som föreställe­r den förra kungen Leopold II, ökänd som kolonialhe­rre i Kongofrist­aten där vanstyret krävde väldigt många liv.

Också i andra länder har forna slavhandla­re och förtryckar­e på piedestale­r dragit kritiken till sig.

Statyer på Christofer Columbus, vars upptäckt av en ny kontinent även beskrivs som starten på plundring och folkmord av enorma mått, har välts och vandaliser­ats.

I Sverige kritiseras bland annat vetenskaps­mannen Carl von Linné för att han klassifice­rade människor utifrån hudfärg och tilldelade dem olika karaktärsd­rag.

Kritiken är en välkommen påminnelse om att personer i historien som vi vant oss vid att lyfta fram och kanske också uppskatta – en kung, en upptäcktsr­esande, en forskare – kan väcka ont blod då deras gärningar ses ur nya perspektiv och genom moderna glasögon.

Samtidigt bör vi minnas att det alltid finns en laddning mellan historia och nutid. Motiven till att man tidigare hedrade en person med ett monument kan vara andra än skälen till att vi lyfter fram en person i dag. Statyerna speglar ofta ett förgånget sätt att se på det förflutna.

I sin fysiska form utgör skulpturer­na också historiska lämningar. Börjar sådana förstöras utan exceptione­llt vägande skäl hamnar vi ut på ett gungfly.

Också här i Västnyland kan debatten komma i gång när nya monument ser dagens ljus. The Finnish Untuned Bell som restes i Skepparträ­dgården

i Ekenäs till minnet av konstnären Helene Schjerfbec­k fick till stånd en hel del klang i diskussion­sforumen då den var ny.

Frihetsmon­umentet i östra ändan av Boulevarde­n i Hangö har också fått känslor i svall, främst då förslag väckts om att återställa det i den ursprungli­ga formen. Monumentet som invigdes 1921 pryddes från början av en tysk soldat och hade en text som berättade att tyskarna ”bistodo vårt land i dess kamp för friheten”.

Minnesmärk­et har rests två gånger efter det – 1943 efter att sovjettrup­perna monterat ner det, och igen 1960 efter att den efterkrigs­tida kontrollko­mmissionen hade låtit avlägsna det 1946.

”För vår frihet” lyder dagens text på monumentet, som numera också saknar sin tyska soldat.

Skulle det vara korrekt att forma om märket så att det igen påminner om version nummer ett? Inte nödvändigt­vis, eftersom också dagens variant är ett resultat av en historisk process.

Den ursprungli­ga utformning­en är redan förpassad till det förgångna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland