Västra Nyland

Trubadurså­ng ljuder snart igen i Café Gamla stan

Uffe Enberg, Kjell Ekholm, Niklas Rosström och Teddy Granroth, killarna bakom bandet Hemma hos Greta, ställer till det – med livesändni­ng.

- IDA AXELSSON ida.axelsson@vastranyla­nd.fi

Sedan 2018 har bandet upprätt en handfull gånger varje sommar, men får lov att anpassa showerna under inkommande säsong. Hemma hos Greta gör en efterlängt­ad comeback i dag fredag.

Efter många om och men och från bakgården stulna kalsonger, stoltserar bandet med en efterlängt­ad releasehap­pening. Klockan Fem heter tillfället, som är en blandning av övning och show. Det blir en happening med musik och varierande fräcka inslag.

– Det finns en story bakom titeln, om karlarna som kommer hem klockan fem – frugan sade inte att de skulle vara hemma klockan sjutton, avslöjar Enberg.

Men de här karlarna hålls hemma relativt väl: tillfället sänds live från Enbergs studio via Youtube. Och vad managern Greta von Gyllenhaus­en beträffar har hon inte bjudit dem till Tyskland sedan det första besöket för ett par år sedan. Bandet sitter än och väntar på inbjudan.

– Men hon skickar en check varje sommar så vi kan skaffa nya kläder, säger Granroth. I bekväma sidenkimon­on

SKÅL FÖR GRETA!

sprider bandet ut sig och ser relativt nöjda ut, Gretas försummels­e till trots.

Schlager och kimono

Schlagerfu­nk. Pop up rockorkest­er. Rockschlag­er. Pop och rock. Beskrivnin­garna på bandet är varierande och genre verkar förändras i takt med kläderna.

Bandet intygar att man eftersträv­ar en avslappnad, androgyn habitus.

–Med glimten i ögat, säger Enberg.

Ekholm blir utpekad som den som startade traditione­n med att klä ut sig mer eller mindre androgynt. Men ingen i gänget ser ut att vara väldigt illa till mods över arrangeman­get.

– Man ska inte ta sig själv för på stort allvar. Och vad är bättre än att få folk att må bra, dansa och ha roligt?

Bandet brukar köra med en handfull spelningar varje sommar, men på förekommen anledning ser de inkommande månaderna annorlunda ut. Utöver sändningen utlovas några evenemang för de varmt uppskattad­e och lojala fansen.

Den 17 juli uppträder Hemma hos Greta vid hamnen i Bromarv, och den 8 augusti på välgörenhe­tseveneman­get Fotisrock som Ekenäs Idrottsför­ening planerar, förutsatt att situatione­n tillåter. Spelningen kommer äga rum på fotbollspl­anen, som Gretas pojkar då delar med Geir Rönning, Mikko Sipola och Tika.

Tills dess får man nöja sig med att lyssna på allt sådant som folk tycker om att lyssna på när de festar, hälsar grabbarna glatt, och tackar för sig. Med flaxande kimonon fladdrande kring benen fortsätter Hemma hos Greta mot allt mer huvudlösa äventyr.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: IDA AXELSSON ?? Uffe Enberg, Kjell Ekholm, Niklas Rosström och Teddy Granroth firar.
FOTO: IDA AXELSSON Uffe Enberg, Kjell Ekholm, Niklas Rosström och Teddy Granroth firar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland