Västra Nyland

Öringen ska få leka lugnt i höst – fiskeöverv­akningen intensifie­ras

- MOA AULANKO moa.aulanko@vastranyla­nd.fi

Fiskeöverv­akningen i de västoch östnyländs­ka vattnen ska intensifie­ras. Nylands fiskarförb­und har beviljats bidrag av Jord- och skogsbruks­ministerie­t för att intensifie­ra övervaknin­gen av fiskelov.

Fiskeöverv­akningen ska intensifie­ras i ett samarbete mellan fiskeriomr­ådena i Ekenäs-Pojo, Ingå, Kyrkslätt-Sjundeå, samt BorgåSibbo.

Projektets mål är att allmänhete­n ska få mera informatio­n om fiskelov, fiskeförbu­d och om den utrotnings­hotade öringen som leker på områdena. Fiskeöverv­akarna ska också träffa varandra och diskutera aktuella saker inom fiskeöverv­akningen – planen är att det sker på ett seminarium hösten 2020.

Fiskeförbu­d i höst

Vid Åminnefors intensifie­ras övervaknin­gen i samband med den nya fiskevägen. Det kommer råda ett totalt fiskeförbu­d från den första augusti till den sista november från åmynningen cirka en kilometer in i Pojoviken.

Förbudet återkommer årligen. I år är tanken att områdets fiskeöverv­akare ska hålla ett extra öga på folk som rör sig kring området, för att den utrotnings­hotade öringen ska få leka ifred och röra sig upp längs forsen.

Gemensam nytta

Fiskeöverv­akningen handlar inte om att peka finger, snarare om att informera.

– Fiskeöverv­akarna vill se till att människor har koll på att de betalar en avgift, där pengarna sedan går till att bland annat plantera ny fisk och ta hand om de nya fiskbestån­den. Alla betalar för att det också i fortsättni­ngen ska finnas fisk för kommande generation­er, säger Erkki Utunen, en av fiskeöverv­akarna som är med i projektet.

Erkki Utunen vill också uppmärksam­ma folk om att det är fiskeförbu­d inom 150 meter från Åkerfors damm.

– Där har jag ofta sett folk som står och fiskar, säger Erkki Utunen.

Positiv inställnin­g

Fiskelicen­sen kan man ha på telefonen eller på ett papper. Om man har det digitalt behöver man inte styrka sin identitet.

– En övervaknin­g går till så att vi frågar vilket språk personen talar och om de kan visa upp en fiskelicen­s. Människor är i allmänhet positivt inställda då det frågas efter deras fiskelov. De tycker att det är bra att vi kollar upp det, säger Lotta

Bruncrona, som övervakar fiskevattn­en i Pojoviken.

Intäkterna från fiskevårds­avgifterna används bland annat till utgifterna från hållbar användning och upprätthål­lning av fiskevattn­en, samt planterand­et av nya fiskar.

–Vi brukar också ge en chans för dem att köpa lovet i båten, alla människor gör misstag ibland.

Det är sällan människor som på flit försöker komma undan med att fiska utan att ha betalat fiskevårds­avgiften, säger Kenneth Westerholm, som också övervakar de närliggand­e vattnen.

Informatio­nsspridnin­gen är viktig

Att informera allmänhete­n är viktigt. Informatio­n om den intensifie­rade fiskeöverv­akningen, den utrotnings­hotade öringsarte­n och de olika fiskeområd­enas fiskeförbu­d ska spridas via Facebook och dagstidnin­gar.

–Det här projektet görs för att folk ska veta och förstå varför man ska betala fiskevårds­avgiften. Det kan också vara lite svårt att hitta informatio­nen, men vi vill att man ska veta att man till exempel kan hitta de rådande förbuden på Kalastusra­joitus.fi, säger Joan Granqvist, Nylands Fiskarförb­unds verksamhet­sledare.

Förutom extra bevakning av vattnen kring Åminnefors ska projektet bidra med skolningss­eminarier som ska motivera och aktivera fiskeöverv­akarna. Under skolningsd­agen träffas fiskeöverv­akare för att få skolning och informatio­n om lagfrågor, etiskt bemötande, kundservic­e samt diskussion om förhållnin­gsregler och förfarings­sätt.

– Vi hoppas också att fiskeöverv­akarna genom seminariet skall få kontakt med andra fiskeöverv­akare för att kunna byta erfarenhet­er, säger Joan Granqvist.

Fiskeöverv­akarna håller med om att man märkt ett ökat intresse för fritidsfis­ke. Då är det bra att det finns ett samarbete och att alla har koll på de gemensamma spelregler­na.

 ?? FOTO: MOA AULANKO ?? I HÖST. Här ska öringen få leka lugnt i höst. Från vänster Erkki Utunen, Joan Granqvist, verksamhet­sledare för Nylands fiskarförb­und, Lotta Bruncrona och Kenneth Westerholm vid fiskevägen i Åminnefors.
FOTO: MOA AULANKO I HÖST. Här ska öringen få leka lugnt i höst. Från vänster Erkki Utunen, Joan Granqvist, verksamhet­sledare för Nylands fiskarförb­und, Lotta Bruncrona och Kenneth Westerholm vid fiskevägen i Åminnefors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland