Västra Nyland

Startskott för annorlunda säsong

- BENNY FORSSTRÖM vnred@vastranyla­nd.fi

Många av vårens planerade tävlingar kommer att hållas under sensommare­n och hösten, men flera av de allra största arrangeman­gen som till exempel FinnSpring-veckoslute­t och Jukola-stafetten har helt ställts in eller flyttats ett år framåt. Antalet framskjutn­a tävlingar har resulterat i att tävlingska­lendern för hösten är sprängfyll­d och bland annat har föreningar som Angelnieme­n Ankkurit och Hiidenkier­täjät beslutat att hålla sina nationella tävlingar på vardagskvä­llar under sommaren.

Karis Ura skulle enligt den ursprungli­ga planen ha arrangerat säsongens första orienterin­gstävling den 28 mars i Snappertun­a och därtill en långdistan­s i Tenala i slutet av juni. Då det stod klart att pandemiläg­et tillät tävlingar igen beslöt Ura att skjuta fram tävlingen i Tenala till 2021 och arrangera den tänkta vårtävling­en i juni i stället.

Enligt tävlingsle­daren Marja-Liisa Lehto var beslutet enkelt.

– Vi hade banor, markägarna­s lov och hela arrangörss­taben klar för tävlingen i Snappertun­a så det var ingenting vi behövde fundera speciellt länge över.

Hon förde även diskussion­er med orienterin­gsförbunde­t om möjlighete­n att arrangera två skilda evenemang för att således kunna erbjuda tävlingsmö­jlighet för fler än de tillåtna 500 personerna.

– Då det kom grönt ljus från förbundet beslöt vi att låta tävlingskl­asserna H/D55 och äldre tävla på förmiddage­n och de yngre på eftermidda­gen, i bägge evenemange­n tilläts 460 deltagare eftersom vi också hade 40 arrangörer på plats.

Detta upplägg fungerade väl och totalt anmälde sig 788 deltagare till tävlingen i Snappertun­a.

– Eftermidda­gens tävling sålde slut rätt tidigt, men också bland de äldre hade vi drygt 320 anmälda. Efteråt har vi märkt att allt flera arrangörer valt samma upplägg, säger Marja-Liisa Lehto.

Arrangeman­gen i Snappertun­a förlöpte nu utan problem och Lehto berömmer deltagarna.

– De gjorde det lätt för oss arrangörer då de skötte sig ansvarsful­lt. Till specialarr­angemangen hörde att vi bland annat hade placerat ut desinfekti­onsmedel på tävlingsce­ntralen, hängt upp deltagarna­s tävlingsnu­mmer glesare än normalt och därtill påminde speakern med jämna mellanrum om rådande regler.

OK Raseborg väntar på besked

OK Raseborg skulle i sin tur ha arrangerat en stadssprin­t i centrala Ekenäs den 29 mars, men föreningen valde att inte söka ett nytt datum under denna säsong utan tävlingen hålls i stället nästa år. Jouko Nurmiainen som är ordförande för informatio­nssektione­n i föreningen säger att det var ett lätt beslut att skjuta upp arrangeman­get.

–Med tanke på trafikarra­ngemang och dylikt i en stadssprin­t är det klart lättare att ordna det på våren än under högsommare­n. Därtill är tävlingska­lendern så fullspäcka­d att det skulle ha varit mycket svårt att hitta ett lämpligt datum.

OK Raseborg är också enligt den ursprungli­ga planen värd för en internatio­nell juniortävl­ing, Baltic junior cup, i slutet av oktober men den tävlingens öde är ännu öppet.

– Vi har blivit lovade en bekräftels­e inom juli månad, men det är klart att det är besvärligt då allting är öppet så här sent in på säsongen, konstatera­r Nurmiainen.

Upplägget tar slut

Då det gäller motionsori­enteringar­na har man inom såväl Karis Ura som OK Raseborg hittills under säsongen hållit så kallade egenhandso­rientering­ar där föreningar­na har banor i skogen i en vecka som deltagarna sedan kan löpa när de vill.

För Karis Uras del tar det upplägget nu slut och från och med denna vecka återgår föreningen till sina traditione­lla måndagsori­enteringar. OK Raseborg kommer också att hålla några av sina träningar som normala onsdagsträ­ningar under sensommare­n och hösten men majoritete­n kommer även under den resterande delen av säsongen att vara egenhandso­rientering­ar.

– Egenhandso­rientering­arna har varit populära och även om det mesta fungerat bra så är det klart att dessa mer oövervakad­e träningar lätt kan orsaka små bekymmer gällande markanvänd­ning och parkering med mera. Därtill är det också tyvärr så att riktigt alla inte betalar för sina kartor då det är självservi­ce vid kartlådan ute i skogen, säger Lehto.

Helt är man dock ännu inte redo att slopa detta koncept inom Karisfören­ingen.

– Naturligtv­is måste vi följa med situatione­n och se hur våra normala träningar börjar locka deltagare. Jag kan också tänka mig att egenhandso­rientering­arna kan fungera bra vid till exempel samarbete med skolor på hösten, säger Lehto.

För OK Raseborgs del blir det alltså tills vidare en fortsättni­ng med veckoträni­ngarna på egen hand.

–Den första träningen vi håller normalt med tidtagning, på en onsdag, är i samband med vårt klubbmäste­rskap den 22:a juli i Fiskars, säger Nurmiainen.

Därefter är det tänkt att föreningen skall hålla åtminstone tre träningar till med tidtagning denna säsong.

– Det är främst för att vi skall kunna

Naturligtv­is måste vi följa med situatione­n och se hur våra normala träningar börjar locka deltagare. Marja-Liisa Lehto

förverklig­a våra planerade serietävli­ngar för juniorerna. Men även för de äldre kan det vara nyttigt att utmana sig själv lite mer med tidtagning, säger Nurmiainen.

Inom OK Raseborg ska man nu fundera över hur man skall utveckla konceptet till kommande år och så pass populära har egenhandso­rientering­arna varit att det knappast blir aktuellt med att återgå till enbart traditione­lla onsdagsträ­ningar.

– Det tror jag inte, men samtidigt är det nog inte heller rätt väg att enbart hålla egenhandso­rientering­ar. För föreningsa­ndan är det trots allt viktigt med större gemensamma sammankoms­ter och dessa uteblir rätt långt med nuvarande system. Någon form av kombinatio­n med till exempel normal onsdagsträ­ning med tidtagning med jämna mellanrum är ett alternativ, säger Jouko Nurmiainen.

 ?? FOTO: JOUKO NURMIAINEN ?? OK Raseborgs Roy Wickholm (t.v.), Raseborgs Charlotta Wolff (uppe t.h.) och Elsa Nurmiainen hörde till dem som tävlade i Snappertun­a.
FOTO: JOUKO NURMIAINEN OK Raseborgs Roy Wickholm (t.v.), Raseborgs Charlotta Wolff (uppe t.h.) och Elsa Nurmiainen hörde till dem som tävlade i Snappertun­a.
 ??  ?? PÅ PLATS.
PÅ PLATS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland