Västra Nyland

Klassiska båtar tävlar i Hangö

- ANTON EKLUND anton.eklund@vastranyla­nd.fi

Hangö regatta är känt för mången västnylänn­ing som den största båttävling­en i Svenskfinl­and. Tävlingen brukar vara ett återkomman­de fenomen under sommaren men på grund av att coronavåre­n är Hangö regatta inhiberad. I stället ordnas en mindre, annorlunda tävling under samma datum som Hangö regatta vanligtvis skulle ha ordnats. Denna tävling går under namnet Hangö Classics 2020.

Namnet kommer från att det är klassiska båtar som deltar. Tävlingsfo­rmen är också annorlunda än vad den brukar vara. Tävlingsfo­rmen är en så kallad triangelba­na som – en modifierad version av en tävling som ordnades 1932.

Kappseglin­gstävlinge­ns start sker den 3 juli vid Märaskär. Den 5 juli avslutas också tävlingen vid Märaskär. Två starter per dag seglas.

Varför är det annorlunda i år?

– Det är nog på grund av coronan. Normalt har vi 200 båtar och 1 000 seglare. Det är över gränsen vad gäller deltagarmä­ngden, säger Magnus Roth, sekreterar­e vid Hangö segelfören­ing.

Redan i maj fattades beslutet att inte ordna Hangö regattan i år, utan man ordnar någon form av en mindre tävling istället.

– För tillfället har vi en tävling med sju klasser och 50 båtar, det är under 200 seglare, säger Roth.

Man hade hoppats på att 30 till 40 båtar skulle delta, men intresset var så stort att man satte gränsen vid högst 50 båtar.

Klassiska båtar

Orsaken till att de kallas för klassiska båtar är för att de har funnits länge med. Några båtar har ursprungli­gen varit träbåtar men numera är en del gjorda av trä och plast. I Hangö Classics 2020 finns det sju klasser; 8mR, 6mR, Int5mR, 5.5M, Drake, A-båtar, Haj och Folkbåt.

Inga internatio­nella deltagare är med i år. Hangö segelfören­ing hoppas dock i framtiden vara arrangör för stora internatio­nella tävlingar.

Utmanande med informatio­nen

– Den största utmaningen med coronavåre­n har varit att nå ut med informatio­nen till medlemmarn­a, säger Magnus Roth.

Det har varit en utmaning eftersom informatio­nen ändrar så snabbt. Största delen av segelfören­ingens informatio­n bygger på myndighete­rnas riktlinjer.

– Vi har följt råden som har kommit från statsrådet och andra myndighete­r. Vi har anpassat vår verksamhet efter restriktio­nerna, säger Roth.

Tävlingska­nsliet har endast gett informatio­n elektronis­kt åt de tävlande. Målsättnin­gen har varit att de tävlande inte ska behöva besöka kansliet fysiskt utan få den nödvändiga informatio­nen elektronis­kt.

– Hur bra vi har lyckats med det får man se på helgen, säger Roth och skrattar.

Påverkar hygienkrav­en tävlingen negativt?

– Egentligen inte. Gällande själva tävlandet sitter deltagarna i sina egna båtar med ett relativt tryggt avstånd till varandra. Utmaningen blir att hålla tryggt avstånd i hamnen, men det är också deltagarna­s ansvar att respektera. Hamnen i sig följer restriktio­nerna som finns, försäkrar han.

Lägre profil

Hangö Classics 2020 har hållit en lägre profil än den normala Hangö regattan. Då det är ett mindre evenemang som ordnas i år hoppas man att det blir färre orolighete­r i Hangö som brukar prägla regattahel­gen. Och så hoppas man förstås på bra väder att segla i.

Ekenäs regatta i augusti

Det första veckoslute­t i augusti ordnar Ekenäs segelsälls­kap en regatta i Ekenäs. Den så kallade Starbåtsre­gattan går då av stapeln med start i Norra hamnen. Ingen Hangö regatta i år. Istället ordnas ett annorlunda seglingsev­enemang den här helgen under samma dagar som Hangö regatta brukar ordnas.

 ?? FOTO: ANTON EKLUND ?? NY SATSNING. Med ett mindre evenemang som Hangö Classics 2020 blir det färre deltagare men Magnus Roth hoppas ändå på en spännande tävling.
FOTO: ANTON EKLUND NY SATSNING. Med ett mindre evenemang som Hangö Classics 2020 blir det färre deltagare men Magnus Roth hoppas ändå på en spännande tävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland