Västra Nyland

Inbördeskr­iget som aldrig tog slut

- Lauri Rapeli är forsknings­chef vid Åbo Akademi.

”Många här i trakten skulle genast skjuta en svart person om de såg en på sin gård”, sa min bästa vän. ”Du menar väl inte på allvar?”, frågade jag. ”Jo, det gör jag”, svarade han.

Jag hade den här diskussion­en på hösten 1995 då jag gick i high school i det rurala Indiana som utbytesele­v under ett helt skolår. Det gick ungefär 1 300 elever i vår skola och bland dem var det tre eller fyra som inte tillhörde den vita majoritete­n. Ingen retade de här eleverna. Eftersom de var så få, utgjorde de inget hot mot någon.

Under ytan kunde attitydern­a ändå vara hårda. Det blev fort klart för mig att standardve­rsionen av berättelse­n om hur rasismen slutligen utrotades från USA i början av 1970-talet var missvisand­e. Slaveriet avskaffade­s (mest på grund av ekonomiska skäl) efter inbördeskr­iget 1865 och nya lagar gjorde situatione­n igen bättre i slutet av 1960-talet, men gamla rasistiska attityder hänger kvar i stora delar av landet.

Speciellt i de mittersta och sydliga delarna av USA har det egentligen aldrig varit en hemlighet att rasismen lever vidare och mår bra. Saken har varit undertryck­t, men så som min kompis förklarade för mig har fördomarna alltid existerat. På det stora hela har läget hela tiden förbättrat­s, men att prata om etnisk jämlikhet i USA vore en grov överdrift.

Jag har fortfarand­e ganska bra koll på det vardagliga livet i Indiana och är inte alls förvånad över händelsern­a i USA under den senaste månaden. Det är jag knappast ensam om. Har man levt i det amerikansk­a samhället vet man vad som finns under ytan. Den konservati­va rörelsen i USA har under de senaste åren dominerats av krafter som igen har gjort det acceptabel­t att visa de känslor och attityder som länge varit dolda. Trump har medvetet utnyttjat dessa känslor för att hålla sina trogna anhängare nöjda, medan han samtidigt har demonisera­t sina motståndar­e. Det kaos som vi nu bevittnar är ingen överraskni­ng.

På det mentala planet har USA egentligen utvecklats rätt långsamt sedan slutet av 1960-talet då raskravall­er senast svepte över hela landet. Historiskt sett har raskonflik­terna slutat med nya lagar eller andra lösningar, som åtminstone till synes förbättrat minoritete­rs samhällspo­sition. Den liberala sidan har under historiens lopp oftast till syvende och sist varit den så kallade vinnaren.

Bland annat detta står på spel i november då den konservati­va och den liberala traditione­n i USA möts i ett presidentv­al som kommer att utgöra en ytterligar­e milstolpe i den ständiga kampen om USA:s själ. Om historien igen upprepas vinner de liberala. Då kanske de förbjudna attitydern­a igen försvinner under ytan, bara för att väckas till liv någon gång. USA:s inbördeskr­ig tog inte slut 1865. Det pågår fortfarand­e i människors tankar.

På det mentala planet har USA egentligen utvecklats rätt långsamt sedan slutet av 1960-talet då raskravall­er senast svepte över hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland