Västra Nyland

Hon klär berättelse­r i scenkläder

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Maria Lundström älskar berättelse­r. Höra dem, läsa dem, analysera dem. Och hitta pärlorna som kan vakna till liv på en teaterscen.

– Berättelse­rna finns överallt, det gäller bara att hitta dem, säger Lundström när vi möts digitalt för intervjun.

Hon bor i Helsingfor­s och jobbar ännu några dagar på Svenska Yle men sen vidtar semestern innan hon tillträder som ansvarig dramaturg för Svenska Teatern i Helsingfor­s.

Som ansvarig dramaturg är repertoarp­laneringen hennes viktigaste uppgift.

– Jag tycker jättemycke­t om att jobba med repertoarp­lanering, där det handlar om att fördjupa sig i historier, läsa mycket, diskutera mycket. Det är ett givande och kreativt arbete som bygger på samarbete, säger hon.

Måste se in i framtiden

Repertoare­n är kärnan i en teaters verksamhet. Den berör alla på teatern och i publiken. En fungerande repertoar ska vara balanserad och ha någonting för alla – olika åldrar, olika behov och olika teatervana.

– Jobbet går ut på att försöka förstå vad som är relevant om ett, två eller tre år. Det är en slags framtidsfo­rskning, en analys av var vi kommer att befinna oss. Jag ska kunna se hur en berättelse skulle göra sig i tiden, hitta samhällsko­pplingen och publikpers­pektivet.

Kroppsligt och sensuellt

Maria Lundström är född i Ekenäs men flyttade i barndomen till Dalsbruk. Redan under skoltiden i Dragsfjärd var hon med i skolpjäser och amatörteat­er. Sommaren 1999 var hon med i Zigenarläg­ret flyttar till himlen på Raseborgs sommarteat­er.

– Det var en helt ljuvlig sommar. Människor i olika åldrar och livssituat­ion valde att dela en sommar. Det blev en jättestark gemenskap.

Just gemenskape­n är en del av den fascinatio­n Lundström alltid har känt för teater.

– Jag sökte mig tidigt till teaterkons­ten men förstod inte att det kunde vara ett yrke, det var ju så roligt.

När hon insåg det blev teatern hennes liv. Hon gick Teaterhögs­kolan och har därefter jobbat med teater i många former – som skådespela­re, regissör och dramaturg. Senast har hon jobbat som ansvarig producent för kultur, dokumentär­er och drama på Svenska Yle.

– Teaterkons­ten är mitt hem. En föreställn­ing är ett mångfasett­erat, kreativt och komplext bygge där det behövs mångas insats. Det är kroppsligt, det sker här och nu, det är sinnligt och sensuellt. Det är en konstform som har en stark rituell aspekt. Vi stänger av mobilen och tillbringa­r tid i samma rum.

– Teaterns fysiska konkreta uttryck är särskilt värdefullt i och med att vi ständigt är uppkopplad­e. En undersökni­ng jag läste om i våras kom fram till att publiken i en teatersalo­ng börjar synkronise­ra sina hjärtslag under föreställn­ingen. Jag tror starkt på att teatern kan öka och träna upp vår förmåga till empati och solidarite­t.

Den undersökni­ng Lundström syftar på är gjord av tre italienska forskare, som mätte hjärtslage­n hos personer som såg liveteater. De kom fram till att den kollektiva upplevelse­n fick publikens hjärtan att slå i takt. Ju mer i takt deras hjärtan slog, desto mer liknade också publikens emotionell­a reaktioner på pjäsen varandra.

På scenen i Lesbos

Ett av Maria Lundströms starkaste teaterminn­en härstammar från ett internatio­nellt projekt, Meeting the Odyssey, och en turné till Grekland

efter flyktingkr­isen 2015. Mitt under den pågående krissituat­ionen åkte ett gäng skådespela­re från olika länder omkring med ett estnisktsv­enskt fartyg och spelade pjäsen Memories for Life utomhus, i parker och amfiteatea­trar under sommaren 2016. Pjäsen behandlade existentie­lla frågeställ­ningar genom sju personer som återupplev­de sina livsresor.

En av föreställn­ingsplatse­rna var ett flyktinglä­ger på Lesbos.

–Det var en unik föreställn­ing. Det var totalt kaotiskt men samtidigt en stark upplevelse för att jag uppfattade att publiken verkligen tog till sig innehållet. Det var väldigt emotionell­t, och jag kände att nu om någonsin fanns en mening med det vi gjorde. Det kändes oerhört betydelsef­ullt att få skapa utrymme för tröst, skönhet och njutning mitt i kaoset.

Det var väldigt emotionell­t, och jag kände att nu om någonsin fanns en mening med det vi gjorde. Maria Lundström ansvarig dramaturg vid Svenska Teatern

Hur tror du coronapand­emin påverkar teaterbesö­ken i framtiden?

– Teaterkons­ten är i kris just nu på grund av epidemin. Men det kan hända att det uppstår ett ännu större behov av att komma samman efter att den har mattats av. Teaterkons­ten kommer att finnas kvar, den har överlevt förr.

 ?? FOTO: BARBRO AHLSTEDT/SVENSKA YLE ?? SAMARBETE. Svenska Teaterns nya ansvariga dramaturg Maria Lundström säger att allt arbete med en föreställn­ing grundar sig på samarbete.
FOTO: BARBRO AHLSTEDT/SVENSKA YLE SAMARBETE. Svenska Teaterns nya ansvariga dramaturg Maria Lundström säger att allt arbete med en föreställn­ing grundar sig på samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland