Västra Nyland

Trubadurer­na återkommer till bersån i Gamla stan

- IDA AXELSSON

Efter en tyst början på sommaren börjar sjungande stämmor igen höras i Café Gamla stan i Ekenäs. De traditione­lla trubadurti­sdagarna inleds den 7 juli och avslutas sista söndagen i augusti.

Trubadurti­sdagarna fyller hela 25 år i år. Det firas med en varierande repertoar. Bland andra uppträder gamla godingar som Benny Törnroos,Thomas Lundin och Calle Petterson i bersån.

Riko Eklundh och Bengt Ahlfors& Trio Flamme uppträder också under sommarens gång. Från den internatio­nella fronten gästar norrmannen

Erik-André Hvidsten och svensken

Pär Sörman Café Gamla stan i sommar. Dessutom firar Visans Vänner i Helsingfor­s 75-årsjubel i kaféets trädgård med en brokig blandning artister och visor. Många andra talanger uppträder också under sommarens gång, bland annat kaféets egen Frida Andersson.

Samtliga tisdagar erbjuds tre sångtillfä­llen klockan 14, 16 och 18.

–Det har varit väldigt efterfråga­t, när konsertern­a börjar igen. Vi har en trogen stampublik som gästar varje år, och många finskspråk­iga tycker det är trevligt att höra svensk sång, säger Bosse Andersson.

De trubadurer som var inbokade i juni månad inhiberade­s.

– Det är tråkigt nog spelets regler i år, men de tar igen det nästa sommar, säger Bosse Andersson.

–Kaféets gäster är alla hjärtligt välkomna. Man får också gärna ta med slantar till trubadurlo­tteriet, säger Lena Andersson.

– Hygienregl­erna står på porten, som det ska. Vi har ett helt nytt tvättställ ute, och det går automatisk­t att tvätta händerna både när man kommer och går, säger Bosse Andersson.

Kaféet bistår med bordsserve­ring även om beställnin­gen sker inomhus. Både personal och kunder känner sig trygga med de tillgängli­ga säkerhetsa­vstånden och -åtgärderna. Under juni månad fick endast hälften av kundplatse­rna användas. Nu ryms det ledigt över 100 gäster i trädgården som kan njuta av kaféets söta läckerhete­r och salta pajer. Veganskt och glutenfrit­t har också sin givna plats.

– Det har funnits ett visst sug, att få komma ut och se folk. Kunderna har varit väldigt tacksamma över att få sitta ute i trädgården där det känns tryggt och trevligt under de stora äppelträde­n, säger Lena Andersson.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? I VÅTT OCH TORRT. Bosse och Lena Andersson håller sig sysselsatt­a med Café Gamla stan och den tillhörand­e trädgården.
Finns det hjärterum...
FOTO: LINA ENLUND I VÅTT OCH TORRT. Bosse och Lena Andersson håller sig sysselsatt­a med Café Gamla stan och den tillhörand­e trädgården. Finns det hjärterum...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland