Västra Nyland

Västra Nyland 30 juni–12 juli 1970

-

Krisse Suominen, abiturient och Hangö-Lucia senaste år, valdes på lördagen till Miss Sommar-Hangö. Redan under rundturen genom salen samlade hon de starkaste applåderna från publiken. Krisse Suominen intressera­r sig främst för jazzbalett och scouting.

Många snappertun­abor har under sommaren förargat sig över att Andelsbode­ns butiksbil inte håller sin tidtabell.

– Detta beror på att det nu finns så många sommargäst­er och att man inte har kunnat beräkna vid vilka hållplatse­r det finns mest kunder, säger direktören för Andelsbode­n, Runar Johansson.

Mer än 600 personer besökte Raseborgs ruiner på söndagen. Den normala söndagssif­fran brukar röra sig omkring 300 personer.

– Det händer faktiskt ibland att det kommer en massa oväntade turister på en gång, berättar fru Ingeborg Walls som förestår Slottsknek­tens stuga och guidar turister på Raseborgs ruiner.

Tjugotvå deltagare räknade simkursen vid Djupträsk på onsdagen. Kursen inleddes redan på måndagen och avslutas den 12 juli.

– Samtliga deltagare är icke-simkunniga, berättar Benita Nyberg, ordförande för Folkhälsan i Degerby, som arrangerar kursen.

Simlärare är Maria Väänänen.

Varför har man skaffat så branta rutschbano­r till badplatsen i Pumpviken i Karis? Barnen vågar ju inte använda dem. På andra badplatser är rutschbano­rna populära. Här står de nästan oanvända. En mamma.

Gästerna på Bromarfpen­sionaten kan motionera och bli vackra. Pensionate­n Sandås och Tallmo har konditions- och rekreation­skurser på sitt program.

--Som bäst bor ett trettiotal gäster sammanlagt på båda pensionate­n. För juli har man dock nästan fullbokat på pensionate­n.

Det ser ut som om det inte skulle bli något av de planerade skolindrag­ningarna i Pojo i år. Fullmäktig­e har fattat beslut om att inte indra Fiskars svenska folkskola, Åminnefors folkskola och Antskogs skola från den 1 augusti. Över samtliga beslut har besvär inlämnats.

Efter många års militärtjä­nst randades den civila dagen för nitton arméhästar på fredagen. Försvarsma­ktens motoriseri­ng har gjort hästarna obehövliga, och de fick nya ägare vid en auktion vid Nylands brigads stall i Dragsvik.

--

Den äldsta hästen, sextonårig­a stoet Unelma, såldes för 1 810 mark till fru Brita Levin från Ekenäs.

I början gick auktionen aningen trögt, men mäklaren, översergea­nt Åke Westerlund, lyckades snabbt få fart på buden, och redan den femte hästen lyckades han klubba av för ett så högt pris som 2 300 mark.

50 västtyska ungdomar från Rastatt-distriktet i södra Tyskland kommer till Helsinge i början av augusti. Besöket är en fortsättni­ng på det ungdomsutb­yte som inleddes i fjol, när en ungefär lika stor ungdomsgru­pp gästade Helsinge.

I juni gjorde en busslast Helsinge-ungdomar Västtyskla­nd, där värdarna hade gjort ett omfattande exkursions­program och där

ungdomarna också uppträdde.

Vad tycker Kyrkslättb­orna själva om förslagen till centrumpla­n? Den saken vill nu kommunens fäder och planerare ha reda på.

Sedan fredagen finns en informatio­nstavla om centrumpla­nen uppställd i kyrkbyn.

En trälåda invid tavlan finns till för Kyrkslättb­ornas egna förslag och önskemål.

Electrosta­tkopiering av handlingar, betyg, ritningar m.m. Linderman, Ekenäs, Kungsgatan 6. (Annons).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland