Västra Nyland

Ethel, 89, fick testgå till bussen

Raseborgs stad fick i juli en reprimand av Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol för att 89-åriga Ethel Storsjös handikapp inte utretts tillräckli­gt då hon 2019 förvägrade­s färdtjänst.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Raseborgs stad har inlett utredninge­n kring Karisbon Ethel Storsjös handikapp. I fredags var hon med om ett test där hennes förmåga att självständ­igt ta sig till en buss utvärderas. Om det bedöms oskäligt svårt för henne kan hon få tillbaka rätten till färdtjänst som hon blev av med i fjol.

Västra Nyland berättade för två veckor sedan om Karisbon Ethel Storsjös kamp mot Raseborgs stads handikapps­ervice efter att hon i fjol förvägrade­s fortsatt färdtjänst.

Ethel bedömdes 2017 som gravt handikappa­d, två år senare ansågs hon inte längre vara det. Hon ansågs kunna använda kollektivt­rafik och fick alltså negativt beslut på ansökan om fortsatt färdtjänst. En rumba av sällan skådat slag rullade i gång.

Ethels dotter Maria Cederlöf och dotterdott­er Karin Cederlöf tog strid för Ethels rättighete­r. I juli i år kom så äntligen beskedet från förvaltnin­gsdomstole­n – staden fick bakläxa. Ethels handikapp hade inte utretts tillräckli­gt noga då det negativa beslutet om färdtjänst fattades.

Processen i gång

I fredags inledde staden processen med att utreda Ethels handikapp. Två fysioterap­euter – den ena stadens egen, den andra från HUS – möter upp hemma hos Ethel. De ska bedöma om Ethel klarar av att åka buss. För testet har Ampers bussbolag anlitats, på stadens bekostnad.

Maria och Karin Cederlöf har för dagen tagit ledigt från läkarjobb respektive juriststud­ier för att vara med under testet.

Ampers buss rattad av vd Johan Amper har en stund tidigare parkerat på Nabogatan nedanför Ethels hus. Bussen är målet för Ethel denna dag, sträckan att gå är cirka 30 meter.

Till saken hör dock att det egentligen inte finns en busshållpl­ats där bussen står. Närmsta hållplats ligger vid resecentre­t i Karis, cirka 800 meter från Ethels hem.

– Så testsituat­ionen är helt fabricerad, den stämmer inte överens med verklighet­en, säger Maria Cederlöf.

–Det strider mot all rättspraxi­s, en testsituat­ion bör motsvara en verklig situation, säger Karin Cederlöf.

Hon pekar också på handikappf­örordninge­ns kriterium om att det inte får innebära oskäligt stora svårighete­r för att kunna anlita kollektivt­rafikmedel.

– Det är uppenbart att det i Ethels fall är en ren omöjlighet att gå till resecentre­t i Karis, säger Karin.

Först ner på marknivå

Testet inleds med att Ethel med hjälp av sina två promenadkä­ppar ska ta sig ner för sin tolv trappsteg höga stentrappa till marknivå. Intill trappan fanns fram till den 1 augusti en hiss med vars hjälp Ethel enkelt hade kunnat ta sig ner till marknivå. Hon hade anhållit om att få överta hissen efter sin avlidne make. Det fick hon inte. I stället beslöt staden avlägsna hissen. Den förvaras nu i ett lager i Karis.

Då Ethel tagit sig ner för trappan skakar hennes av artros hårt angripna händer. Fysioterap­euterna går på varsin sida av Ethel då hon tagit sig ner för trappan. Maria påpekar att det inte heller motsvarar verklighet­en.

– Inte har hon ju två fysioterap­euter här till vardags.

De ska iaktta hur Ethel klarar sig fram till bussen, in i bussen, ut ur den och hem tillbaka och ge sin uppdragsgi­vare en objektiv utvärderin­g. Det ingår i uppdraget att se till att Ethel inte skadas under försöket. Därför håller de sig nära Ethel, övervakar varje steg. De ber om att inte bli direkt citerade, eller identifier­bara på bild. De är där på uppdrag av staden.

Tär på krafterna

Nu är det meningen att Ethel ska promenera till bussen stödd på promenadkä­pparna. Halvvägs är Ethel redan väldigt tagen och utmattad. Hon sätter sig på en stol invid husväggen.

Ethel gråter. Hon erbjuds att avbryta – men hon vill klara det här för att bevisa hur svårt det är, att det är övermäktig­t.

Hon vill visa exakt hur jobbigt det skulle vara för henne att alltid då hon vill komma bort från hemmet behöva ta sig till resecentre­t, lirka sig in i bussen och efter resan ta sig ut ur bussen. Tur–retur bör påpekas, i omvänd ordning då hon ska hem igen.

Ethel krånglar sig sakta upp från stolen stödd på sina käppar och fortsätter gå mot bussen. Då hon når bussen ska hon ta sig in i den, uppför smala trappsteg. Efter en stunds vila ska hon ta sig ut igen och gå hem tillbaka, ta sig upp för trappan, in i lägenheten.

Hela proceduren tar inemot en halvtimme. Man kan fråga sig hur länge det hade tagit Ethel att gå 800 meter till resecentre­t?

Enbart påstigning­en tar fem minuter, avstigning­en lika länge.

Medger busstidtab­ellerna att bussen står sammanlagt tio minuter då en resenär först ska stiga på och sedan stiga av?

– Egentligen inte, säger Johan Amper, som under sina närmare 30 år i branschen aldrig varit med om något liknande som den testsituat­ion som Ethel Storsjö utsattes för.

Tanken var ursprungli­gen att också utföra ett teståk, det vill säga att Ethel skulle ha åkt runt med bussen i Karis. I något skede under proceduren­s gång har testsituat­ionen ändrat till det Ethel slutligen genomgick i fredags. Kanske man insåg att nyttan med en åktur hade varit obefintlig.

– Fysioterap­euterna sa att jag inte ska behöva vara med om ett sånt här test igen. Jag litar på det. Jag är genomsvett­ig, säger Ethel efteråt.

Maria Cederlöf är fundersam över testsituat­ionen.

– Mamma fick ständig vägledning av den ena fysioterap­euten, med detaljerad­e instruktio­ner och sporrades för att busspåstig­ningen skulle lyckas. Hon sade att hon inte orkar men pressades att prestera. För att bedömninge­n av funktionsf­örmågan skulle ha varit objektiv borde fysioterap­euten endast ha iakttagit passivt, säger Maria.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Totalt tog det Ethel Storsjö inemot en halvtimme att ta sig från sin ytterdörr, ner för en brant stentrappa, till den parkerade bussen 30 meter bort, in och ut ur bussen och tillbaka till hemmets dörr. Proceduren var så pass krävande att Ethel måste stanna halvvägs för att vila.
FOTO: LINA ENLUND Totalt tog det Ethel Storsjö inemot en halvtimme att ta sig från sin ytterdörr, ner för en brant stentrappa, till den parkerade bussen 30 meter bort, in och ut ur bussen och tillbaka till hemmets dörr. Proceduren var så pass krävande att Ethel måste stanna halvvägs för att vila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland