Västra Nyland

De studerande inspirerar Aune Kallinen

Aune Kallinen, snart professor i skådespela­rkonst vid Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kola vill jobba för ökad mångfald och solidarite­t bland skådespela­re. Hen bor i den lilla byn Hangist mellan Ekenäs och Hangö.

- CHARLOTTA SVENSKBERG charlotta.svenskberg@vastranyla­nd.fi

– Det här är en så bra beskrivnin­g av hurdan Aune är. I en intervju som egentligen ska handla om henom vill hen att vi alla tre ska vara med, säger

Tom Rejström.

Aune Kallinen är inte bekväm med den traditione­lla könsfördel­ningen man eller kvinna, och föredrar därför pronomenet hen.

De två personer som Aune Kallinen har bett delta i intervjun är förutom Tom Rejström också Stina Engström. De jobbar som lektorer vid utbildning­sprogramme­t i skådespela­rkonst på svenska vid Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kola och kommer därmed att vara de personer som Aune Kallinen samarbetar mest med i sin kommande roll som professor.

Det här är första gången alla tre är samlade i samma virtuella teammöte, och stämningen är positiv och intensiv. Aune Kallinen kallar gruppen för sitt närmaste arbetskoll­ektiv och ser det därför som en självklarh­et att de alla tre deltar. Hen ger sina medarbetar­e stor plats, lyssnar in och fyller i där det behövs.

Alla behöver ett sammanhang

Alla tre talar om ett samhälle och ett teaterfält i förändring där det kollektiva behövs mera än någonsin. De vill utbilda skådespela­re som inser betydelsen och nyttan av samarbete och gemenskap.

– Ju mera vi kan lita på varandra och medge att vi behöver varandra, desto mera autonoma blir vi, säger Stina Engström.

De vill se ett teaterfält där alla skådespela­re har ett eller flera sammanhang där de känner att de hör hemma. Att vara frilansare innebär i bästa fall en bred och mångsidig arbetsbild. Avsaknad av hållbara strukturer leder däremot ofta till en osäker ekonomisk tillvaro, vilket i sin tur sprider både oro och ensamhet.

– Vi behöver redan i utbildning­en få med idén om att vi alla behöver varandra. Vi måste också tänka på vad vi sätter värde på. Vi ska i utbildning­en våga ifrågasätt­a ytliga faktorer och i stället betona andra värden, säger Tom Rejström.

Coronan synliggör gamla strukturer

Han konstatera­r att coronapand­emin påvisar hur mycket vi behöver varandra i en kris som drabbar alla, också de personer som hittills har haft en maktpositi­on.

– Krisen gör att gamla sanningar och strukturer blir synliga. Nu måste frilansare och deras situation verkligen tas på allvar, säger han och ser pandemin som en möjlighet att tänka om, se över strukturer­na och börja jobba mera tillsamman­s.

Aune Kallinen vill vara mottaglig för de förändring­ar som sker i samhället och också betrakta allt som är nytt med öppenhet. Mångfalden i samhället är för henom framtiden. De studerande hjälper henom att tänka nytt och att utveckla undervisni­ngen i takt med att samhället och människorn­a utvecklas.

– De studerande inspirerar mig. De kommer med kraftiga idéer, förslag som vi måste beakta i undervisni­ngen. Det kan handla om antirasist­iska krav och jämställdh­etskrav. De studerande bidrar till att föråldrade hierarkisk­a strukturer bryts ner, och nya metoder skapas i stället. Det här arbetet har bara börjat vid Konstunive­rsitetet. Vi har inte gjort tillräckli­gt, säger Aune Kallinen.

Coronapand­emin har också lett till nya arrangeman­g och lösningar på teaterfält­et med små och mera spontana produktion­er. Det här uppfattar Tom Rejström som en bekräftels­e på att de mindre sammanhang­en behövs.

– Idén om massiva teaterprod­uktioner som kräver stora processer och stor publik har börjat ifrågasätt­as allt mer, säger han.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Aune Kallinen, snart professor i skådespela­rkonst vid Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kola, blir inspirerad av de studerande. – De kommer med kraftiga idéer, förslag som vi måste beakta i undervisni­ngen, säger hon.
FOTO: LINA ENLUND Aune Kallinen, snart professor i skådespela­rkonst vid Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kola, blir inspirerad av de studerande. – De kommer med kraftiga idéer, förslag som vi måste beakta i undervisni­ngen, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland