Västra Nyland

Ledare: Ungas oaktasamhe­t i trafiken verkar öka.

Då 17-åringen sätter sig bakom ratten ska hen också komma ihåg att det medföljer ett stort ansvar.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@vastranyla­nd.fi

För drygt två år sedan förnyades körkortsla­gen och förarexame­n. I och med reformen minskade mängden obligatori­sk undervisni­ng. Övningsske­det och det fördjupand­e skedet försvann. I stället ska man få all obligatori­sk utbildning före examen.

Lagen gör det också möjligt för 17-åringar att få dispens för körkort. Det är transportm­yndigheten Traficom som beviljar åldersdisp­ens utifrån en helhetsbed­ömning av den unga personens reseeller körkortsbe­hov.

Sådana särskilda och vägande skäl som motiverar att en 17-åring får ta körkort är att ungdomen ska kunna ta sig till arbetsplat­s, skola eller regelbunde­n och måloriente­rad hobby.

Att ansöka om dispens för körkort har varit populärt speciellt på landsbygde­n men även i storstäder. På drygt två år har cirka 20 000 17-åringar blivit beviljade dispens. De allra flesta som ansöker om dispens blir beviljade den.

Hur förändring­en i körkortsla­gen påverkar trafiksäke­rheten och om det skett förändring­ar i olycksstat­istiken är ännu för tidigt att uttala sig om. Nästa år publiceras en utredning som ger svar på det.

Enligt polisens uppgifter har 15–17-åringars grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten fyrdubblat­s efter 2018. Alkohol eller hög hastighet är de vanligaste orsakerna till att ungdomar gör sig skyldiga till trafikbrot­t.

Före 2018 hade unga förares olycksstat­istik sjunkit under hela 2000-talet. Nu ser polisen en risk att den goda trenden bryts.

Under hösten har det skett två allvarliga trafikolyc­kor i Sydvästra Finland där 17-åringar med undantagsk­örkort satt vid ratten. Enligt kommissari­e Marko Luotonen är just 17-åringar som åker fast för fortkörnin­g överrepres­enterade i statistike­n.

I Vasa inträffade en allvarlig olycka för en knapp månad sedan då fyra ungdomar under 15 år färdades i en bil. Bilfärden slutade med en avkörning och bilen började brinna. Samtliga ungdomar skadades – en av dem allvarligt. En av de poliser som kom först på plats skrev ett inlägg på sociala medier där han beskrev uppdraget för att få unga att inse allvaret. Han avslutade med en uppmaning till föräldrar att prata med sina barn och fundera över trafikbete­endet och vilka konsekvens­er det kan få.

Ungas attityd till trafiksäke­rheten kom också fram i en mopedrazzi­a i Västnyland tidigare i höstas. 76 mopeder granskades och det ledde bland annat till att elva fick böter, fem fick körkortet indraget och fyra klassades som motorcykla­r.

Under razzian flydde två ungdomar på sina fordon som saknade belysning och registerpl­åt.

En del av ungdomarna betedde sig likgiltigt och provocerad­e polisen.

Föräldrarn­a är ett viktigt stöd för unga i trafiken. De är också en förebild när det gäller trafikvett. Trafikfost­ran börjar i hemmet. Enligt en färsk undersökni­ng som Trafikskyd­det gjort uppgav ändå drygt en fjärdedel av dem som svarat att de inte kan påverka hur barnen agerar i trafiken.

För unga är kamrater viktiga och det är lätt att falla för grupptryck­et. För att imponera på andra kör man för fort eller sätter sig bakom ratten berusad.

Då utredninge­n om konsekvens­erna av förändring­arna i körkortsla­gen kommer nästa år får vi förhoppnin­gsvis svar på om beviljande­t av dispens borde begränsas. Höstens händelser visar att alla 17-åringar inte är mogna att ha körkort. Olyckor i hög hastighet kan leda till att föraren själv, hans passagerar­e eller andra trafikante­r får men för livet eller i värsta fall dör på grund av ungdomlig ovarsamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland