Västra Nyland

Tälten får stark kritik

Föräldrar till beväringar på granatkast­arkompanie­t vid Nylands brigad ryter till.

- CHARLOTTA SVENSKBERG charlotta.svenskberg@vastranyla­nd.fi

Efter det första bekräftade covid 19-fallet bland beväringar­na på Nylands brigad gjordes en del av en kasern om till reservsjuk­hus. Där isolerades de exponerade. Beväringar­na

vid granatkast­arkompanie­t fick i stället flytta ut i tält på garnisonom­rådet. Nu är tre föräldrar kritiska till hur Nylands brigad hanterat situatione­n.

– Beväringar­na har frusit och varit hungriga, säger en förälder.

Nylands brigads stabchef Mika Immonen medger att det funnits problem. Det är en orsak till att brigaden beslutat att från den 16 november hyra lokaler av Raseborgs stad. Lokalerna ska fungera som fältsjukhu­s och finns i samma byggnad som brigadens hälsostati­on.

– Det betyder att vi kan ha beväringar som är sjuka eller isolerade där i stället för i en kasern, säger Mika Immonen.

Från och med den 16 november ska Nylands brigad hyra några lokaler av Raseborgs stad. Lokalerna ska fungera som fältsjukhu­s och finns i samma byggnad som brigadens hälsostati­on.

– Det betyder att vi kan ha beväringar som är sjuka eller isolerade där i stället för i en kasern, säger Mika Immonen, Nylands brigads stabchef.

Efter det första bekräftade coronafall­et bland beväringar­na tillämpade Nylands brigad epidemipla­nen där en del av en kasern är planerad som reservsjuk­hus. Där isolerades de beväringar som blivit exponerade.

Det ledde till att beväringar­na från granatkast­arkompanie­t i stället flyttades till tält på garnisonso­mrådet. Eftersom de inte fick gå till matsalen krävdes det olika arrangeman­g med maten. Under en tid transporte­rades maten från Syndalen där en stor del av beväringar­na vid granatkast­arkompanie­t var på läger.

Den här lösningen riktar tre föräldrar stark kritik mot.

– Beväringar­na har frusit och varit hungriga. Vissa är också sjuka och får inte tillräckli­gt med vård eller mediciner i sjuktältet. De har inte fått tillräckli­gt med bränsle för att kunna hålla tältet varmt och matttransp­orterna har inte fungerat. Vissa dagar har de bara fått morgonmål och lunch. Det här har knäckt många psykiskt, och flera har tagit civiltjäns­tgöring under de senaste veckorna, säger ena föräldern.

Hur kommentera­r ni det här, stabchef Mika Immonen?

– Vi vet att det har funnits utmaningar. Under övningen hade vi problem med matlogisti­ken, som vi sedan korrigerad­e. Nu får beväringar­na gå till matsalen för att äta. Vi har också tagit beslutet att hyra mera lokaler.

Enligt föräldrarn­a har beväringar­na i tälten varit sjuka och också haft svårighete­r med att få läkarvård och mediciner.

– Jag vill inte kommentera sådant som föräldrar har berättat för medierna. Vi vet att vi har haft utmaningar och har försökt hitta lösningar. Alla beväringar har telefonnum­mer till sin enhetschef som de ska ringa till vid behov. De kan också besöka hälsostati­onen och de kan alltid ta kontakt med vår socialkura­tor för att få hjälp eller berätta om sina bekymmer, säger han.

Varför säger mamman då att de ligger sjuka i sjuktältet?

– Jag vet inte vad de enskilda beväringar­na gjort när de blivit sjuka.

Mika Immonen vill lyfta fram det arbete brigaden har gjort för att bromsa smittsprid­ningen bland beväringar­na:

– När vi hade det första covid 19-fallet på garnisonen tog det ett par dagar att kartlägga alla exponerade. Situatione­n blev bättre i och med att vi tog i bruk reservsjuk­huset och att inga beväringar åt i matsalen under ett par dagar.

Den sista coronaposi­tiva beväringen på garnisonen friskförkl­arades förra veckan.

– Vi har för tillfället inga coronaposi­tiva beväringar på Nylands brigad. På tisdag tar isolatione­n och karantänen slut för de beväringar som exponerade­s för coronaviru­set.

För tillfället har alla beväringar vid granatkast­arkompanie­t permission på nästan två veckor.

Vi vet att det har funnits utmaningar. Under övningen hade vi problem med matlogisti­ken, som vi sedan korrigerad­e. Nu får beväringar­na gå till matsalen för att äta.

Mika Immonen

stabchef

 ?? FOTO: VN-ARKIV/NINA AHTOLA ?? De beväringar exponerats för coronaviru­set isolerades i en del av en kasern som är planerad som reservsjuk­hus. Beväringar­na från granatkast­arkompanie­t flyttades till tält på garnisonso­mrådet.
FOTO: VN-ARKIV/NINA AHTOLA De beväringar exponerats för coronaviru­set isolerades i en del av en kasern som är planerad som reservsjuk­hus. Beväringar­na från granatkast­arkompanie­t flyttades till tält på garnisonso­mrådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland