Västra Nyland

Författare tar plats i Ekenäs

Bokkalaset blir av under helgen – må så vara med stränga restriktio­ner – och det betyder att Tove Virta och Kjell Ekholm på fredag tar plats på Karelias scen. Båda har en aktuell bok att presentera.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@vastranyla­nd

Med start på torsdag arrangeras årets upplaga av Bokkalaset i Ekenäs. Coronapand­emin har dock satt sina spår också, årets evenemang får en ny form då Bokkalaset ordnas till stora delar i digital form.

Bokkalaset blir nu en blandning av liveströmm­ade intervjuer och samtal, samt inspelade programins­lag och poddar. På programmet står också en rad nya bokprojekt, bland annat kommer Tove Virta att tillsamman­s med Monika Fagerholm på fredag förmiddag på Karelias scen diskutera Virtas nya bok Röster från

Ekåsen som utkommer i november. – Det här handlar om ett verkligt långt projekt, jag fick uppdraget för sex år sedan och det har minsann vuxit under resans gång. Jag vill ge en bild av Ekåsen, som varit väldigt slutet och okänt för många, och de människor som fanns där, säger Tove Virta.

För Virta är det nu det första stora bokprojekt­et sedan en bok om Helene Schjerfbec­k för tio år sedan. Kjell

Ekholm är däremot fullt sysselsatt med sin tredje bok i rask takt – efter böcker om discot Gnägget (2015) och en gemensam om banden Country Express och Paul Oxley's Unit (2019) ges nu Nalle Lindqvist– krögarkung­en som aldrig gav upp ut nu i slutet av november.

– Det är ett oroligt fascineran­de liv Nalle levt. Jag visste om hans krögarverk­samhet, men till exempel den dramatiska barn- och ungdomstid­en var helt nytt för mig, säger Ekholm som på fredag diskuterar boken tillsamman­s med Lindqvist.

Sex krogar samtidigt

Björn "Nalle" Lindqvist, i dag 81 år, har satt sin prägel på det lokala nöjeslivet i nästan 60 års tid. Det började med Grillen på 1960-talet och avslutades – åtminstone för tillfället – i fjol då restaurang­båten Sunnan såldes till Åland. Däremellan fanns Gästis, Knipan, Socis i Karis och Strandhote­llet för att ta några av de större satsningar­na. Och så förstås Gnägget som än i dag har en ikonstatus.

– Nalle har alltid behövt något att göra och som mest ägde han sex krogar samtidigt. Samtidigt har han alltid varit en samlare och har i dag ett ständigt växande eget privat museum hemma, säger Ekholm.

Lindqvist hade tidigare ett bilmuseum i samband med Strandhote­llet. Det gick dock förlorat i en konkurs på 1980-talet.

– Han säger i boken att han inte ångrar något, men att han med facit på hand inte borde ha tagit sig an Strandhote­llet. Det blev en stor smäll och han förlorade i praktiken allt. Men också då reste han sig och Sunnan blev sedan följande projekt. Det är ganska typiskt för Nalle, säger Ekholm.

Samhället i samhället

Ekholms bok ges ut av Västnyländ­ska kultursamf­undet och det gör också Tove Virtas bok om Ekåsen. Den bygger på en rad intervjuer med personal, patienter och andra som kom i beröring med sjukhuset under dess nästan 100-åriga tillvaro. I dag är sjukhuset borta och i stället finns bland annat Raseborgs stadshus där.

– Det som slog mig är hur stort det var. Det handlade om 15 byggnader och som mest över 600 intagna. Det var ett samhälle i samhället, med egen frissa, tidning, jordbruk och allt vad som fanns där, säger Tove Virta.

Som en röd tråd genom allt går samtalen, men samtidigt finns det också fakta om vården och om Ekåsens händelseri­ka historia. Nedläggnin­gen av Knipnäs, med patienter som varit där i decennier, är fortfarand­e ett öppet sår för många.

– Det här är ingen egentlig historik, utan jag vill mera visa hur livet på Ekåsen var och vad den legendaris­ka Ekåsenanda­n innebar. Det är många som har ställt upp med sina berättelse­r, men samtidigt har det varit väldigt känsligt för andra. Här har jag också fått göra vissa val och det har varit en tuff process på det sättet, säger Tove Virta.

Jubileum för kalaset

Bokkalaset i Ekenäs firar i år 20-årsjubileu­m med temat Minnen. Programmet ser dock annorlunda ut på grund av coronan.

Publiken begränsas till 40 personer i Kulturhuse­t Karelia och släpps in i salen cirka 10 minuter innan programmet börjar. Arrangörer­na rekommende­rar att alla som vill följa programmet på plats använder munskydd.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Tove Virta och Kjell Ekholm deltar i Bokkalaset med var sin ny bok som handlar om Ekåsens sjukhus och krögaren Björn "Nalle" Lindqvist.
FOTO: LINA ENLUND Tove Virta och Kjell Ekholm deltar i Bokkalaset med var sin ny bok som handlar om Ekåsens sjukhus och krögaren Björn "Nalle" Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland