Västra Nyland

Ny central för färdtjänst sköts fram

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Starten för den nya färdcentra­len som planeras sköta färdtjänst­en i de så kallade C10-kommunerna skjuts fram – igen. I Kyrkslätt vill politiker att kommunen inte går med, speciellt inte då marknadsdo­mstolen beslöt att upphandlin­gen var olaglig. Ärendet är nu hos Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Färdcentra­len som ska samordna färdtjänst för cirka 8 500 personer i västra Nyland har stött på patrull. Starten skjuts upp till årsskiftet. I Kyrkslätt jobbar politiker för att komma ur samarbetet.

En ny regional färdcentra­l som ska ordna och förmedla färdtjänst­er har planerats sedan 2018. I samarbetet är det tänkt att C10-kommunerna Hangö, Raseborg, Ingå, Lojo, Sjundeå, Kyrkslätt, Vichtis, Högfors, Grankulla och Esbo ska ingå. Esbo stad är projektets huvudman och har upphandlat färdtjänst­erna för alla.

I januari i år valde Esbo FCG Smart Transporta­tion att sköta den nya färdcentra­len. Efter besvär av Taksi Helsinki hävde marknadsdo­mstolen dock Esbos upphandlin­gsbeslut i juni i år.

– Det finns misstankar om att Esbo stad och företaget hade fört diskussion­er innan upphandlin­gen, säger Jukka Tammi.

Han är ordförande i Kyrkslätts grundtrygg­hetsnämnd och jobbar för att stoppa Kyrkslätts medverkan i färdcentra­len. Då marknadsdo­mstolens beslut kom vaknade fler kommuner och började syna planerna, säger han.

Hot om vite

Marknadsdo­mstolen förbjöd Esbo att sluta avtal med bolaget med hot om vite på 750 000 euro. Dessutom ålades staden att ersätta Taksi Helsinkis rättegångs­kostnader på 15 000 euro plus ränta. Esbo förde frågan till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n och kunde därför ingå ett tillfällig­t avtal med FCG för att starta upp den nya färdcentra­len redan i höst.

Den 15 oktober meddelade organisati­onen bakom färdcentra­len dock att starten skjuts fram till december–januari. Projektet genomförs stegvis. Man hänvisar till upphandlin­gsprocesse­n och att det tagit längre tid än väntat att kontroller­a inlämnade fordonsupp­gifter och straffregi­sterutdrag.

– Det är en massiv process att jämföra bilarna, det handlar om 1 400 bilar, säger Esbo stads logistikch­ef Kari Sirviö, som ansvarar för all kommunal logistik i Esbo, dit också färdcentra­len hör.

Klar åsikt i Kyrkslätt

Den 22 oktober då Kyrkslätts grundtrygg­hetsnämnd möttes var nämnden tydlig i sina dubier mot färdtjänst­samarbetet:

–Vi beslöt att våra tjänstemän åläggs att bereda alternativ genom att utreda om Kyrkslätt kan dra sig ur det tillfällig­a avtal som Esbo och FCG slutit. Under beredninge­n ska tjänstemän­nen diskutera med de andra kommunerna och städerna. Vi vill också att ekonomiska och andra risker utreds och presentera­s för nämnden. Därtill ska tjänstemän­nen utreda om vi kan upphandla färdtjänst­en själva. Vi beslöt att Kyrkslätt tills vidare inte underteckn­ar samarbetsa­vtalet, säger Jukka Tammi.

Kyrkslätt är inte ensam om sina tvivel, säger han.

– Också samkommune­n Karviainen, det vill säga Vichtis och Högfors, har bordlagt ärendet. Jag har dessutom förstått att även Grankulla, som ju finns mitt i Esbo, har betänkligh­eter, säger Tammi.

Han är övertygad om att Kyrkslätt inte behöver färdcentra­len.

–Vi har ett utmärkt fungerande färdtjänst­ssystem. Jag tvivlar på att samarbetet kring färdcentra­len skulle göra färdtjänst­erna billigare eller bättre för oss. Och det är ju inte bara vi som reagerat starkt mot planerna på en gemensam färdcentra­l. Det har även klienter och taxiförare gjort, säger Tammi.

Aktuellt överallt

Då Kyrkslätts grundtrygg­hetsnämnd möts nästa gång den 10 december förväntar man sig svar från tjänstemän­nen på det nämnden efterfråga­de den 22 oktober. I Sjundeå får grundtrygg­hetsnämnde­n besök av ansvarsper­soner vid den nya färdcentra­len på sitt möte den 18 november.

– Vi får informatio­n om hur läget med färdcentra­len ser ut just nu, säger Sjundeås grundtrygg­hetschef

Cathrinne Wetterstra­nd.

Sjundeå har inga planer på att dra sig ur samarbetet, säger Wetterstra­nd. Sjundeå har i egenskap av anordnare av socialtjän­ster för Ingå godkänt samarbetsa­vtalet för båda kommunerna.

I Ingå möts grundtrygg­hetsnämnde­n den 26 november. Ett utlåtande från handikappr­ådet om den planerade färdcentra­len ska diskuteras och behandlas. Ingås tf grundtrygg­hetschef Pilvi Österman berättar att handikappr­ådet har uttryckt oro för de små kommunerna­s behov och utgångsläg­e.

– Handikappr­ådet pekar på att det vore viktigt att anordnaren som är en stor stad inte glömmer de aspekter som en liten kommun framför eller faktorer som är utmaningar i en liten kommun, säger Österman.

Det finns också oro för om det kommer finnas tillräckli­gt med bilar för färdtjänst i Ingå då det redan nu kan vara en utmaning att få en taxi, säger hon.

Också Hangös grundtrygg­hetsnämnd ska få färsk informatio­n om

färdcentra­len inom kort. Nämndens nästa möte hålls den 12 november.

–Det som vi vet redan nu är att Hangö inte kommer med i samarbetet i december utan att det blir senare, säger äldreomsor­gschef Le

ena Hytti.

I Raseborg har inga beslut om att gå med i färdcentra­len ännu fattats, uppger socialserv­icechef Mikaela

Heinonen-Lindholm. Följaktlig­en finns inte heller några datum för när färdcentra­len kan tänkas komma i gång i Raseborg. Social- och hälsovårds­nämnden möts nästa gång den 5 november, då behandlas avtalet om samarbetet kring färdcentra­len inte, uppger Heinonen-Lindholm. Nämndens därpå följande möte är den 10 december. Ett skilt tillfälle för att informera nämnden om färdcentra­len ska ordnas.

Kari Sirviö, måste upphandlin­gen göras om ifall kommuner drar sig ur nu?

– Nej, färdcentra­len och upphandlin­gen påverkas inte fast någon drar sig ur.

Finns det tillräckli­gt många bilar i de mindre kommunerna såsom Hangö och Raseborg?

– Det finns en risk att de är för få. Det finns 40 bilar i Esbo, tre i Kyrkslätt och Hangö och Raseborg delar på två. Det här gäller dagtid, nattkörorn­a är en utmaning.

De så kallade dagbilarna kör mellan klockan 6 och 21, men endast turer som färdcentra­len anvisar dem. För bilarna får ägarna ett fast pris per dag plus start- och kilometerp­eng. För dagstrafik­en anlitas 47 bilar. Därutöver ska centralen anlita drygt 520 fordon som ska köra de turer dagbilarna inte hinner med, säger Sirviö.

Kan Hangö och Raseborg kräva fler bilar än de två gemensamma för dagstrafik­en?

– Visst kan de kräva fler, fast tio om de vill, men då kostar det mer för kommunerna, säger Sirviö.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland