Västra Nyland

Bron var höjden av modernitet

Planerande­t av viadukten sträckte sig över nästan fyra decennier. Men då den väl stod klar år 1959 var man mäkta stolt och tyckte att den var höjden av modernitet.

- MIA BERG-LUNDQVIST vnred@vastranyla­nd.fi

De första planerna på en trygg trafiklösn­ing över järnvägen började redan kring 1920-talet, men man kom till skott först efter kriget. Problemet var samma då som nu; det var inte tryggt att korsa järnvägen.

– Berggatan sträckte sig över järnvägen innan viadukten kom till. Det här var en av de mest trafikerad­e korsningar­na i Hangö, berättar Laura Lotta Andersson, museichef vid Hangö stad.

Man hade från början tänkt sig en tunnel i stället för en bro. Men de planerna stötte på patrull på grund av att området var väldigt vattensjuk­t, något man också fick erfara då underfarte­n nyligen byggdes. Redan i det skedet då järnvägen flyttades år 1946 reserverad­es utrymme för en kommande brokonstru­ktion.

Avancerad konstrukti­on

Arkitekt Olli Kivinen anlitades att göra ritningarn­a till bron. Kivinen var en av landets ledande arkitekter vid den här tidpunkten och hans signum var just olika slags urbaniseri­ngsprojekt. Man hittar hans stadsplane­r och byggnader runtom i landet.

Ett problem på vägen var finansieri­ngen. Då ritningarn­a stod klara förstod man att prislappen inte skulle bli helt billig. Konstrukti­onerna var så pass avancerade att man inte kunde använda sig av arbetslösa som arbetskraf­t, vilket tidigare hade varit vanligt vid den här typen av projekt. Här krävdes skickligt yrkesfolk för ett lyckat genomföran­de. Statens järnvägar var inte alltför entusiasti­skt med att skjuta till pengar för broprojekt­et.

– År 1956 togs ärendet upp i riksdagen av de västnyländ­ska riksdagsle­damöterna och man lyckades då få de anslag som krävdes, berättar Andersson.

Tusen Hangöbor

Den 9 mars 1959 invigdes den nya bron med stora festlighet­er. Nästan tusen Hangöbor hade slutit upp för att se första bilen passera över bron. På plats fanns flera riksdagsle­damöter och Frivilliga brandkåren­s hornblåsor­kester stod för den musikalisk­a underhålln­ingen. Dåvarande ordförande för fullmäktig­e,

A.B. Lindberg, klippte bandet för att markera det officiella öppnandet.

– Den som fick äran att som första bilist köra över bron var riksdagsle­damot Sven Högström, som varit mycket engagerad i projektet, berättar Andersson.

I dag upplever många Hangöbor bron som rätt oestetisk, vilka var reaktioner­na vid öppnandet?

– Man var väldigt stolt över projektet och tyckte att det var det finaste och modernaste man kunde få. Efter kriget fanns det en längtan efter det som var modernt; det skulle vara stort och pompöst, säger Andersson.

Det fanns tidigt visioner om att Hangö ska bli en stor stad med många höghus. Byggandet av viadukten ansågs därför som ett naturligt led i den processen.

Fyllt sin funktion

Efter 61 år har det blivit dags att ta farväl av bron som Olli Kivinen ritade. Den har kanske inte betraktats med samma eufori under de senaste decenniern­a som i slutet av 1950-talet. Men den har fyllt sin funktion och tränat Hangöbor i generation­er att gå raka i ryggen även i kraftig motvind. Rent fysiskt har den förenat staden, men mentalt har den ibland också haft en tudelande effekt.

 ?? FOTO: HANGÖ MUSEUMS SAMLINGAR ?? Här står bron nybyggd och ståtlig.
FOTO: HANGÖ MUSEUMS SAMLINGAR Här står bron nybyggd och ståtlig.
 ??  ??
 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? Museichef Laura Lotta Andersson på bron som Olli Kivinen ritade under sista dagen allmänhete­n fick röra sig på den, tisdagen den 27 oktober.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST Museichef Laura Lotta Andersson på bron som Olli Kivinen ritade under sista dagen allmänhete­n fick röra sig på den, tisdagen den 27 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland