Västra Nyland

Avbräck för landslaget

Linus Lindberg från BK-46 får chansen när Finlands handbollsh­errar inleder EM-kvalet den här veckan. Han ersätter Benjamin Helander som är en av dem som drabbats i coronahärj­ade Alingsås HK.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@vastranyla­nd

Det finländska handbollsl­andslaget saknar en rad spelare i EM-kvalet som inleds i morgon. Den senaste motgången är att Benjamin Helander har testat positivt för covid-19.

Finland möter Nordmakedo­nien borta i den första matchen.

På torsdagen meddelade Alingsås HK att man har konstatera­t covid19-fall i sin trupp och under helgen skrev Alingsås Tidning att Benjamin Helander är en av de smittade spelarna i AHK-truppen.

– Det stämmer, jag har testat positivt. Jag fick beskedet på fredagsmor­gonen, sade Helander till Alingsås Tidning.

Symtomen har inte varit så starka:

– Jag var lite hängig i veckan, hade lite huvudvärk och kanske lite ledvärk också. Men inte mycket mer än så. Jag har inte tappat smak och lukt exempelvis. Så man får någonstans vara glad att det inte är värre. Det är ingen större fara med mig, många har det så mycket värre. sade Helander till AT-sporten.

Helander missar därmed dock upptakten på EM-kvalet som kör i gång den här veckan. Finland inleder kvalet med en bortamatch mot Nordmakedo­nien på onsdag och möter sedan OS- och VM-mästaren Danmark på hemmaplan på lördag.

Då Helander inte kan delta i EMkvalet får BK-kantspelar­en Linus Lindberg i stället chansen. Lindberg har en mycket stark höst bakom sig i FM-ligan.

Viktiga spelare borta

Sedan tidigare stod det klart att det finländska landslaget tvingas klara sig utan lagets bästa spelare Nico Rönnberg i EM-kvalet. Dessutom saknas också BK:s linjespela­re Robin Sjöman. Så det är med ett något decimerat manskap Ola Lindgrens mannar inleder EM-kvalet den här veckan.

Finland ställs mot Nordmakedo­nien, Danmark och Schweiz i EMkvalet – tre lag som var med i EMslutspel­et senast. Lindgren känner till realiteter­na och talar därför inte om att Finland ska vara med och kämpa om de åtråvärda mästerskap­splatserna, utan talar hellre om att utveckla spelet, visa en stark inställnin­g och att ge allt i varje sekund i varje match.

– Vi kommer att möta oerhört bra motståndar­e i varje match. Det är den här sortens matcher som är utveckland­e för oss och som visar var vi står och vad vi behöver förbättra, säger landslagst­ränaren Ola Lindgren.

– Det är inte många lag som åker till Nordmakedo­nien och tar poäng. Det sagt måste vi vara redo att göra just det om vi erbjuds chansen.

Handbollsg­odis på lördag

Efter inledninge­n på bortaplan blir det hemmamatch mot Danmark på lördag. Det är en match som bjuder på sällan skådad handbollsg­odis för den inhemska publiken.

Danmark är regerande OS- och VM-mästare, har vunnit EM två gånger och har flera av världens bästa spelare i sitt lag. Niometerss­pelaren Mikkel Hansen har valts till världens bästa spelare tre gånger (2011, 2015 och 2018) och Niklas Landin Jacobsen är en av världens främsta målvakter.

– Vi ska bjuda upp till match, säger Lindgren.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? Linus Lindberg får chansen i Benjamin Helanders frånvaro.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM Linus Lindberg får chansen i Benjamin Helanders frånvaro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland