Västra Nyland

Lätta trafiken får mera plats

- JESPER SUNDSTRÖM

Arbetet med en ny viadukt i Hangö är i full gång. När den är färdig kan fotgängarn­a och cyklistern­a ta sig fram på ett säkert sätt.

Trafikleds­verkets arbete med att bygga en ny viadukt i centrala Hangö har börjat och bron stängdes i början av förra veckan. Snart inleds även rivningsar­betet. Fastän företaget Kreate fungerar som entreprenö­r har Hangö stad en klar bild av projektet och Jukka Takala, direktör för tekniska och miljöverke­t, säger att den nuvarande rivs i sex delar.

– I samband med rivningen blir det aktuellt med tillfällig­a trafikarra­ngemang. Just nu genförs nödvändiga åtgärder för att bron ska kunna rivas. Det handlar till exempel om att ta bort lyktstolpa­r.

Han säger att bron är borta före jul och grundarbet­et inleds i början av nästa år. Då placeras stödpålarn­a ut och efter det börjar själva broarbetet. Den framtida bron kommer att ha ett större mellanrum mellan pålarna än den nuvarande.

– Den nya bron byggs på samma plats som den nuvarande eftersom det är enklast. Annars hade det krävts en stadsplanä­ndring, säger Takala.

Förhoppnin­gen är att bron ska vara färdig före julen 2021, men Kreate har meddelat att bron står klar senast under vintern 2022.

Även om Hangöborna ska vara beredda på tillfällig­a trafikarra­ngemang säger Takala att förhoppnin­gen är att trafiken ska vara i gång under i stort sett hela projektet.

– Vid något tillfälle kommer ändå Korsmansga­tan vara stängd ungefär en vecka. Angående oljud från byggarbets­platsen är det mest i samband med pålningsar­betet, men det minskar efterhand. Under våren kommer det endast att vara, så att säga, normalt arbete.

Takala säger också att det är möjligt med tillfällig­a trafiklösn­ingar i korsningen vid tekniska verket.

– Till exempel ska långtradar­na köra förbi där och vi vill undvika köbildning vid järnvägssp­åren. Vi måste utreda vilka trafiklösn­ingar som kan bli aktuella vid tekniska verkets korsning. Eventuellt kan det behövas en triangel eller någon annan form av förkörsrät­t.

Säkrare bro

Den nya bron kommer att påminna om den nuvarande, men några ändringar är ändå att vänta. Bland annat kommer den lätta trafiken att få bredare filer. Den nya bron har fyra filer och alla är 3,5 meter breda. Två riktar sig till vanlig trafik och två är till för den lätta trafiken.

– Bilarnas filer blir smalare och det faktum att filen endast är 3,5 meter bred tvingar bilarna att köra sakta. Det blir alltså säkrare för den lätta trafiken, men också snabbare, eftersom den nu har en bredare fil.

Utöver bredare filer säger Takala också att de nuvarande trapporna (som finns på Halmstadsg­atans sida) kommer att tas bort.

– De ersätts med en ny nedgång som har planerats på ett sätt som gör den lämplig för Långgatans stadsplanä­ndring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland