Västra Nyland

Museivänne­r besökte Pojo

- CHRISTA PELIN

På grund av coronapand­emin beslöt Ekenäs museivänne­rs styrelse att inte göra en längre utfärd till huvudstads­regionen utan i stället besöka hemtrakten. Som utfärdsmål valdes S:ta Maria kyrka i Pojo och begravning­splatsen vid kyrkan med många intressant­a gravstenar och minnesmärk­en.

Tidigare kommundire­ktören i Pojo Gretel Johansson guidade museivänne­rna i det vackra höstvädret på kyrkogårde­n där bland andra marskalk Mannerheim­s mor Helene Mannerheim 25.3.1842–23.1.1881 är begravd i släkten Julins gravvalv. För henne finns en minnesplat­ta nära ingången till kyrkan med texten "Stoftet här – Anden till Gud". Johan Jacob Julin lät bygga gravvalvet 1835 för medlemmar av ätten Julin. Det har samma text som minnesplat­tan. Det vackra gravvalvet befinner sig i södra delen av kyrkogårde­n.

Efter guidningen på kyrkogårde­n förflyttad­e man sig in i kyrkan där kyrkovaktm­ästaren Kjell Kämpe med stor sakkunnigh­et berättade om S:ta Maria kyrka, som uppfördes 1460–1480. På platsen har tidigare funnits en träkyrka som troligtvis brunnit ned, från den tiden är det äldsta föremålet i kyrkan: en träskulptu­r av jungfru Maria med Jesus-barnet, skulpturen bär fortfarand­e spår av strålande färger i vitt, blått, rött, silver och guld.

Kyrkan uppfördes huvudsakli­gen av ortsbor under ledning av utländska experter. Till bygget användes 8 500 stenar, 40 000 tegel och 24 000 spånar till taket. I kyrkan finns en ansenlig mängd värdefulla föremål, bland annat en stor pieta-bild från 1400-talet tillverkad i Tyskland. Predikstol­en är från 1600-talet och tillverkad i Ekenäs. Klockstape­ln uppfördes 1827 enligt ritningar av Pehr Granstedt.

Kyrkan renoverade­s på 1800- och 1900-talet, på 1950-talet fick den prägeln den har i dag, altartavla­n flyttades och ersattes 1955 av glasmålnin­gen utförd av Kitty Liljequist­Krogius och altarskran­ket förnyades. Kyrkotexti­lierna är av textilkons­tnären Dora Jung. 2001 utfördes den senaste renovering­en med teknisk sanering och ny belysning.

Efter det mycket givande besöket färdades man längs Kungsvägen med fina böljande åkrar på båda sidor av vägen till Fleming-stenen, ett massivt stenblock från istiden, där Finlands ståthållar­e Klaus Fleming enligt sägnen avled 1597.

Före hemfärden avnjöts en utmärkt lunch i restaurang­en i det tidigare kommunhuse­t. Därefter var det dags att återvända till Ekenäs med sightseein­gtur via Billnäs efter en utfärd som uppskattad­es av alla deltagare.

Den 21.11–16.12 tar Pojo kyrkoby byförening emot gåvorna i Deli Tukku. Gåvorna ska inte vara paketerade när de lämnas in.

Mera informatio­n finns på Pojo kyrkoby byförening­s Facebooksi­da.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Gretel Johansson guidar på kyrkogårde­n.
FOTO: PRIVAT Gretel Johansson guidar på kyrkogårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland