Västra Nyland

Grönholm avslutade med seger och VM-brons

Ingåbon Niclas Grönholm tog bronset i årets VM-serie i rallycross. Söndagens seger i tyska Nürburgrin­g avgjorde saken.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Hyundaiför­aren Niclas Grönholm, som kör för GRX-teamet, hade möjlighet att avsluta säsongen med att ta en medalj i VM-serien i rallycross inför helgens två lopp i Tyskland. Lördagens femte plats lyfte upp honom på en tredje plats totalt.

Därmed hade 25-åringen allt i egna händer på söndagen och tog också till vara chansen. En seger i den avslutade tävlingen betydde en tredje plats totalt.

Bra taktik

Då svenskarna Johan Kristoffer­sson och Kevin Hansen – som gjorde upp om VM-titeln – vaktade varandra och gick ut på sitt längre jokervarv i ett tidigt skede, kunde Grönholm koppla greppet om loppet. I slutet hade han sedan råd att köra sitt jokervarv och ändå behålla ledningen utan problem.

Därmed vann Niclas Grönholm loppet och säkrade VM-bronset. Det var samtidigt årets tredje deltävling­sseger och den sjätte totalt under karriären.

– Det var tur att tätduon gick ut på jokervarve­t tidigt. Jag kunde inte tvätta vindrutan då vattnet tog slut, så hade någon kommit framför mig hade det varit kört. Men nu hade jag en ren vindruta hela tiden, sade han efteråt i teamets pressmedde­lande.

Första medaljen

Niclas Grönholm tog nu sin första VM-medalj. Tidigare har hade varit fyra två gånger, 2019 och 2020.

– Jag hade siktat ännu högre, men saknade den där jämnheten som hade behövs. Jag får litet skylla mig själv. I början av säsongen ar jag med i flera krockar som kostade många poäng. Chanserna till mästerskap­et förlorade jag i praktiken redan under de två första deltävling­arna, säger han.

–Men ett VM-brons smakar bra och det är roligare än att bli fyra. Jag tror alla i vårt team är nöjda.

För finländsk del var Niclas Grönholms medaljplac­ering den andra i dylika sammanhang genom tiderna. Topi Heikkinen tog hem ett VMsilver år 2014.

För GRX, med Marcus Grönholm som manager, var det samtidigt årets tredje brons i VM-seriesamma­nhang. På rallysidan blev Jani Huttunen trea i WRC2-klassen och samma placering nådde Emil Lindholm i WRC3. Samtidigt skrev Niclas Grönholm också ett stycke rallycross­historia. Han blev nu den sista som vann en VM-deltävling med en bensindriv­en motor. Nästa år avgörs VM-serien med elbilar.

VM-serien vanns för fjärde gången av Johan Kristoffer­sson. Timmy Hansen blev tvåa.

?? FOTO: GRX/JAN KAARE RAFOSS ?? Niclas Grönholm tog sin första VM-medalj.