Västra Nyland

Kan man lita på stjärnor?

- Klas Fransberg Klas Fransberg är frilansjou­rnalist, kritiker och dokumentär­filmare.

Två gånger i veckan publicerar biografbra­nschen sin officiella statistik, 20 i topp-listan över hur många som sett vilka filmer. På listan får förstås bara de 20 mest sedda filmerna plats. Man får också veta hur mycket pengar dessa filmer spelat in.

I Sverige har det hittills inte funnits någon dylik statistik, utan det har varit upp till den enskilda biografen eller filmdistri­butören att bestämma om tittarsiff­rorna för en viss film offentligg­örs. Biografbra­nschen i Sverige har hänvisat till att tittarsiff­rorna är affärsheml­igheter, men i februari fick Sverige en lag som säger att statistike­n för biografver­ksamhet är en del av kulturstat­istiken och måste vara offentlig.

Någon sådan lag finns inte i Finland. Ändå har branschen – åtminstone så länge jag kan minnas – varje måndag och fredag publicerat tittarsiff­ror för filmerna. Tittarsiff­rorna läses som Bibeln av alla inblandade parter och måndagens siffror ligger till grund för vilka filmer som får fortsätta på repertoare­n följande fredag.

Det är intressant att jämföra dessa topplistor med hurdana recensione­r filmerna fått. Spontant kunde man kanske tro att en film som får bra recensione­r också skulle locka publik till biografern­a. Så är det tyvärr ofta inte. Egentligen är det tvärtom: Om en film får dåliga recensione­r betyder det inte nödvändigt­vis att filmen får få tittare.

Recensente­rna betygsätte­r filmerna med stjärnor (en till fem stjärnor) och det är ganska intressant att jämföra antalet stjärnor med antalet tittare en film får. På den senaste topplistan (veckoslute­t 19–21.11) ligger den inhemska filmen Syke – The Movie på andra plats med 11 551 sålda biljetter. Sammanlagt har filmen på tre veckor fått närmare 90 000 tittare.

Helsingin Sanomats recensent har gett Syke en stjärna och skriver att det är en ”förvirrand­e dålig sjukhusfil­m”. Ett annat exempel är den nu omdiskuter­ade filmen Omerta 6/12 som fick två stjärnor av de flesta recensente­r. Den ligger nu etta på topplistan efter bara tre dagar med 17 847 tittare.

Som jämförelse kan det nämnas att Claes Olssons film Den svavelgula himlen ligger på femtonde plats med enbart 793 tittare under veckoslute­t. Sammanlagt har filmen under tre veckor setts av lite över 10 000 tittare.

Vad kan man dra för slutsatser av detta? Har egentligen en bra eller dålig recension någon betydelse? Tyvärr måste jag själv, som recenserat film i över trettio år, erkänna att filmrecens­ioner inte längre har någon nämnvärd betydelse och inte påverkar publikens beteende. Det är i dag helt andra saker som avgör om man går och ser en film eller inte. Intressant är också att biografern­a nästan helt slutat att annonsera i dagstidnin­garna.

De aktivaste biografbes­ökarna var åtminstone före coronapand­emin de man inom branschen kallar för ”heavy-users”. De är mellan 15 och 34 år och uppväxta med multiplexb­iografer, alltså biografer med många salar dit man kan gå utan att på förhand bestämma sig för vilken film man ska se. Och när man bestämmer sig, går man helst och ser en film med kända skådespela­re och som bygger på tv-serier. Det finns också vissa filmer man måste se – såsom den senaste Bond-filmen.

Det ska bli intressant att se om detta beteende har förändrats under coronan. Pandemin har gjort att man inte längre går och hänger till biografen, utan man måste på förhand bestämma sig för vilken film man ska se och helst också köpa biljetten på förhand.

QaOm en film får dåliga recensione­r betyder det inte nödvändigt­vis att filmen får få tittare.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland