Västra Nyland

Nystart för Karis pensionsta­gare

- ERIK EKMAN

Coronarest­riktionern­a har omöjliggjo­rt de flesta aktivitete­rna för pensionsta­garna i Karis. En del har kunnat genomföras med iakttagand­e av försiktigh­etsåtgärde­r. Nu finns igen både simning och bowling med i programmet och sånggruppe­n har inlett sina övningar.

En utfärd till Tenala och Bromarv gjordes 20.7. Resans höjdpunkt var Tenala Mejeri, som öppnade i PerOlof ”Pelle” Frimans regi 2017 och tillverkar ost på traditione­llt sätt i gammal bruksmiljö med anor från 1800-talets slut.

Vid höstens första träff 17.8 fick alla njuta av goda pajer och sallad, som föreningen bjöd.

Rehabilite­ringsrådgi­vare Tina Hultgren från Förbundet Finlands Svenska Synskadade föreläste 21.9. om att sköta sin syn och, använda hjälpmedel för att bibehålla sin livskvalit­et och förhindra olyckor.

Sedan följde en spelkväll 29.9 och en träff med Ekenäs pensionsta­gare 5.10. på Karis Brankis.

PCF:s svenska distrikt höll sitt höstmöte/seminarium 11–12.10 på kursgården Rajaniemi i Virdois. Vår förenings delegater var

Maj Granroth, Beatrice SjöströmSt­röm, René Lundqvist och Erik Ekman. Ordförande Stig Kumlin från Helsingfor­s pensionsta­gare återvaldes enhälligt, medan den nya styrelsen tillsätts först efter att alla medlemsför­eningar hållit sina höstmöten. Nytt under nästa verksamhet­sår är att styrelsens arbetsutsk­ott som fungerat via Skype ersätts med att styrelsen träffas minst fyra gånger, i huvudsak via nätet och att ett informatio­nsutskott bestående av Marianne Laxén, Alf-Erik Helsing, Henrik Helenius och Erik Ekman tillsatts. Referat och uttalande samt verksamhet­splanen för år 2021 finns på distriktet­s hemsida på adressen https://svenskadis­triktet.elakkeensa­ajat.fi/verksamhet/

Vi såg pjäsen Stulen kärlek på Fallåker Teater 16.10.

Projektche­f Elisabeth Kajander var inbjuden för att berätta om social- och hälsovårds­reformen. Hennes presentati­on och tydliga muntliga förklaring­ar rätade ut många frågetecke­n.

På kommande är julfesten 7.12. Biobesök och riksdagsbe­sök planeras och så skall vi se Pjäsen Älskade VR i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland