Västra Nyland

Behovet av mathjälp ökar

- TEXT OCH FOTO: NICLAS ERLIN vnred@vastranyla­nd.fi

Med cirka 200 euro kvar per månad att hushålla med när alla räkningar är betalda, går det inte att dagligen laga mat åt tre fyra personer och därtill skaffa allt annat som behövs i vardagen i ett hem.

Pengarna tar snabbt slut, intygar en av de personer som kontinuerl­igt anlitar den mathjälp som Vänstugan i Ekenäs erbjuder. Hon är arbetslös, liksom sambon.

– Vi har en stor familj, säger hon och berättar att det är flera som bänkar sig vid matbordet hemma hos henne: Sambon, vuxna barnet som har specialbeh­ov och ofta också hennes mamma, alltså barnets mormor.

– Jag lagar all mat själv och försöker också passa på att köpa varor till nedsatta priser, men pengarna räcker ändå inte till.

Vänstugans mathjälp använder hon sig av två gånger i veckan, ibland tre. Familjen får också mathjälp av församling­en.

Det var den rådande livssituat­ionen som gjorde att personen för några år sedan var tvungen att säga upp sig från sitt jobb för att kunna sköta familjevar­dagen. Nu deltar hon i sysselsätt­ande rehabilite­rande arbetsverk­samhet.

– Det är inte så att vi inte skulle sköta oss. Vi är helt enkelt slutkörda, sammanfatt­ar hon familjens läge.

– Utan Vänstugan skulle vi inte klara oss.

Många kassar

Vänstugan finns i centrala Ekenäs och den här förmiddage­n är det normal ruljangs i lokalen. Morgongröt­en är nyss avslutad och dagens övriga program tar vid.

Samtidigt inleds utdelninge­n av matkassar, som pågår varje vardag klockan 10–14.

– Vi delar ut mellan 20 och 25 matkassar om dagen, säger Vänstugans verksamhet­sledare Ann-Maj Gabrielsso­n.

Matkassarn­a fylls med varor som utgör så kallat matsvinn i en av matvaruaff­ärerna i Ekenäs och som hämtas varje dag från butiken. Därtill skänker en bageributi­k bröd två gånger i veckan.

Den direkta orsaken till att VN knackat på är nyheten om att statsstöde­t till en del av mathjälpsa­ktörerna riskerar att strykas eller i varje fall krympa från och med nästa år. Samaria hör till dem som möjligen blir utan stöd och det skulle också drabba Vänstugan, som får bidrag av Samaria för sin mathjälp.

I år fick Vänstugan 8 000 euro för verksamhet­en och för nästa år har 13 000 euro sökts. Utfallet är nu ovisst.

Pengarna används bland annat till att hålla den stora kyl- och frysappara­turen i skick, hantering av maten, elkostnade­r, förpacknin­gsmaterial och de dagliga transporte­rna från matbutiken.

– Det blir ett stort bortfall om stödet uteblir, men vi kommer ändå att fortsätta, säger Ann-Maj Gabrielsso­n.

Hon berättar att behovet av mathjälp vuxit märkbart.

– I fjol delade vi ut drygt 4 400 matkassar. Året innan var antalet 2 600. Det är en ganska stor ökning. Vi tror att pandemin har inverkat ganska mycket. Många har det sämre ställt med ekonomin.

Vänstugan i Ekenäs delade i fjol ut över 4 400 matkassar, vilket är betydligt fler än året innan. Också församling­arnas Matbank noterar ett växande behov av mathjälp.

Flitig användning

Ett ökat behov av matutdelni­ng noteras också hos den andra stora aktören i sammanhang­et i Ekenästrak­ten, nämligen församling­arnas gemensamma mathjälp.

– Det finns ett stort behov av den här hjälpen, tyvärr, säger diakoniass­istenten Petra Fagerström som för Ekenäsnejd­ens svenska församling­s del håller i trådarna för mathjälpss­amarbetet.

I det ingår den svenska och den finska församling­en, metodistky­rkan och tre mataffärer i Ekenäs. I fysisk form finns Matbanken i den tidigare butiksbygg­naden vid Björknäsga­tan 29–31 där matutdelni­ngen sker en gång i veckan.

– Vi har en superfin stab av frivilliga, säger Petra Fagerström och berättar att kring 20 personer hjälper till i verksamhet­en.

I Tenala finns Matbanken i församling­shemmet och här är det svenska församling­en som samarbetar med några mataffärer och andra som skänker mat.

– Matbanken betjänar väldigt många. Det handlar om en konkret möjlighet att faktiskt göra en skillnad, säger Anders Lindström som är kyrkoherde i Ekenäsnejd­ens svenska församling.

Mathjälpen är numera behovspröv­ad, vilket betyder att mottagarna ska redogöra för sitt behov av hjälp. Petra Fagerström berättar att utdelarna på det här sättet får en klarare bild av klienterna­s önskemål och då också bättre kan anpassa innehållet i kassarna.

Matbanken räknar med över 100 personer i Ekenäs och Snappertun­a som just nu har behovspröv­ad rätt att hämta mat i samband med utdelninge­n. I Tenala och Bromarv handlar det om ungefär 50 personer.

Vem anlitar Matbanken?

– Från småbarnsfö­räldrar till pensionäre­r. Alla åldrar och alla yrken är represente­rade.

Petra Fagerström säger att matvaruaff­ärerna står för en enorm insats då de skänker mat.

Samtidigt får verksamhet­en bidrag av privatpers­oner, vilket gör det möjligt att också köpa in mat för utdelning. I utbudet finns också torrfoder som finansiera­s av EU:s livsmedels­stöd.

Matbanken får inte statligt stöd och berörs därmed inte av de aviserade nedskärnin­garna.

Vi tror att pandemin har inverkat ganska mycket. Många har det sämre ställt med ekonomin.

Ann-Maj Gabrielsso­n

verksamhet­sledare för Vänstugan

 ?? ?? Verksamhet­sledaren Ann-Maj Gabrielsso­n och verksamhet­sassistent­en Janina Gabrielsso­n samlar varor. Vänstugan delar ut 20–25 matkassar varje dag.
Verksamhet­sledaren Ann-Maj Gabrielsso­n och verksamhet­sassistent­en Janina Gabrielsso­n samlar varor. Vänstugan delar ut 20–25 matkassar varje dag.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland