Västra Nyland

Rudus får bryta mer berg i Joddböle

En datacentra­l är inte längre huvudalter­nativet när Fortum jobbar för att hitta en lämplig verksamhet för det gamla kraftverks­området i Joddböle. Vilka industrifo­rmer som är aktuella nu är företaget förteget om.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

– Planerna på en datacentra­l i Joddböle fördröjdes av coronapand­emin men vi har inte vilat på lagrarna. Vid sidan om tanken på en datacentra­l har andra alternativ för ny industri på området dykt upp. Vi för nu konfidenti­ella samtal med flera aktörer om möjlig verksamhet i Joddböle, säger projektche­f Antti

Kaikkonen på Fortum.

– Vi har inte velat sälja området till någon landbank där det får sitta och vänta på ett investerin­gsbeslut. I stället vill vi hitta en aktör som verkligen kör i gång sin verksamhet där. De flesta aktörer gör inte investerin­gsbeslut för framtiden, utan vill att byggandet ska komma i gång snabbt. I Joddböle finns goda förutsättn­ingar för en snabb byggstart, eftersom infrastruk­turen är klar. De vi nu samtalar med har alla ett perspektiv där verksamhet­en ska vara i gång redan 2025 eller strax därefter.

Det betyder att byggandet borde inledas 2023, och för att det ska vara möjligt måste tillstånds­processen i praktiken komma i gång under nästa år. Kaikkonen vill ännu inte uttala sig närmare om vilken typ av industri det kunde handla om, men poängterar att arbetet har kommit långt.

Förbereder för annan industri

Fortums planer i Ingå är bara en del av fyra detaljplan­eprojekt i Joddböle. Ett annat är Rudus område. I våras ville politikern­a i byggnadsoc­h miljönämnd­en i Ingå skynda långsamt med planeringe­n av hela Rudus detaljplan­eområde för att de oroade sig för att omfattande stenbrytni­ng kunde hindra planerna på en datacentra­l. Fortfarand­e säger Kaikkonen att Fortums främsta orosmoment när det gäller marktäkt i området är vibratione­r, som är ett problem för en datacentra­l, och damm, som kan orsaka problem för den typ av industri som företaget nu förhandlar om.

Rudus har lämnat in en ansökan om tillstånd att bryta sten på ett 27 hektar stort område i Joddböle. Området som ska brytas ligger till största delen väster om Hamnvägen, men en liten del (4,8 hektar) ligger på den östra sidan. På området vill Rudus bryta maximalt nästan fem miljoner ton stenmateri­al under tio år. Hur mycket som bryts på årsnivå beror på marknadslä­get, och företaget har inga uppskattni­ngar på det.

Stenbrytni­ngen ska ske på den östra delen av hela Rudus planområde. Byggnads- och miljönämnd­ens ordförande Karl Åberg (SFP) säger att stenbrytni­ngen främst handlar om att färdigstäl­la industrito­mter på området.

– Rudus har tidigare sökt tillstånd för ett mycket större område, men har själv minskat området betydligt i den här ansökan. Nu får de tillstånd att börja i södra spetsen av deras område och bryta upp till en åker som kommer emot, säger han.

– Hela området är planerat som industrito­mter. Att spränga bort berg här är förberedel­se för det. Också den väg som är planerad här förutsätte­r sprängning.

Går vidare efter årsskiftet

Utöver Fortum och Rudus är också två planändrin­gar för Inkoo Shippings behov på gång i Joddböle. De här planerna ska nu slås ihop till en och föras vidare senast i början av 2022.

– Också Fortums plan ska gå vidare i början av året, enligt det som har lovats oss, säger planläggni­ngschef Aija Aunio.

Byggnads- och miljönämnd­en godkände marktäktsl­ovet för Rudus på föredragni­ngslistan för sitt möte i tisdags. Tillstånde­t beviljades för sex år.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland