Västra Nyland

Raseborg satsar på barn och unga

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Raseborg har ett förslag till budget för nästa år och en ekonomipla­n för åren 2022–2024. Stadsstyre­lsen godkände förslagen till budget och ekonomipla­n på sitt möte i måndags. Stadsfullm­äktige har sista ordet och förväntas godkänna budgeten och ekonomipla­nen på sitt möte den 13 december.

Stadsdirek­törens budgetförs­lag till stadsstyre­lsen skulle ha gett ett överskott på drygt 2 miljoner euro. Styrelsen valde att lyfta in 237 000 euro i extra anslag. Däri syns satsningar på bland annat barn och unga samt på personalen­s arbetshäls­a. Det gör att budgetförs­lagets resultat landar på nästan 1,8 miljoner euro.

– Då vi arbetat med budgeten har vi analyserat både Kommunförb­undets och Finansmini­steriets prognoser och utgått från den försiktiga­re, det vill säga Kommunförb­undets. Skatter och statsandel­ar har således beaktats enligt försiktigh­etsprinici­pen, säger stadens ekonomiche­f Jeanette Bäckström.

Summa summarum ser inte bara nästa års budget ut att kunna ge ett överskott, prognosen för i år är att underskott­et täcks. Prognosen visar på ett kumulativt överskott på drygt 1,2 miljoner euro i årets bokslut – en otrolig vändning från år 2015 då det kumulativa underskott­et var minus 14 miljoner euro.

Hörsammar nödrop kring unga

Ett förslag om tilläggsan­slag som stadsstyre­lsen omfattade kom från stadsdirek­tören Ragnar Lundqvist själv, till hans ursprungli­ga budgetförs­lag. Det var ett tilläggsan­slag på 95 000 euro för belöning av stadens personal. Omräknat betyder det ungefär 50 euro per anställd, hur pengarna ska användas är inte fastslaget. Överlag ska personalen­s arbetshäls­a och stadens arbetsgiva­rrykte stå i fokus inom alla sektorer.

Stadsstyre­lsen lade dessutom till 50 000 euro för en tilläggsre­surs till planläggni­ngsavdelni­ngen, 22 000 euro för arbetskläd­er till personalen inom småbarnspe­dagogiken, samt 25 000 euro för en biblioteka­rie.

Trots att en skejthall i Karis ännu bara är i planerings­stadiet tog styrelsen även in 10 000 euro i hyresstöd för hallen. Därtill omfattades förslaget om 35000 euro för en ny ungdomsarb­etartjänst.

–Vi har hörsammat nödropen kring barns och ungas illamående och lyfter därför in ett anslag för att kunna anställa en ungdomsarb­etare till. Det blir på sikt billigare än att senare betala för korrigeran­de arbete, säger stadsstyre­lsens ordförande Anita Westerholm, SFP.

– Det förebyggan­de arbetet bland barn och unga är bra, tycker också partikolle­gan Jan-Mikael Ekholm, styrelsens andra vice ordförande.

Satsningar på stadens barn och unga syns även i ytterligar­e en vakans som uppsökande ungdomsarb­etare, unga sammanlagt 100 månader sommarjobb 2022, samt i sommarjobb­ssedlar för 40 000 euro.

En annan och helt ny satsning nästa år är en medborgarb­udget på 50 000 euro. Invånarna ska få ge förslag på vad pengarna ska användas till och därefter ordnas en omröstning om förslagen.

Flera nya tjänster

Staden får flera nya tjänster under nästa år. Bland annat ska en hållbarhet­skoordinat­or anställas, tjänsten har hittills varit tidsbunden och benämnts Hinku- eller klimatkoor­dinator. En annan ny tjänst som instiftas är en välfärdsko­ordinator.

Både missbrukar­vården och stadens familjetjä­nster kan anställa varsin socialhand­ledare, medan barn- och familjetjä­nster får en familjehan­dledare till. Inom småbarnspe­dagogiken grundas två nya avdelninga­r. Lokalvårde­n tilldelas två nya årsverken.

"Gasar och bromsar"

Stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist beskriver nästa års budget som en budget där staden både gasar och bromsar, eftersom man både satsar och försöker vara sparsam.

Stadens nettoinves­teringar uppgår nästa år till hela 12,1 miljoner euro. De största enskilda projekten är skolcentre­t i Svartå, renovering av såväl Raseborgsv­ägen 5 i Ekenäs som Mariahemme­t i Pojo, ett nytt tillverkni­ngskök i Ekenäs högstadies­kola, en ny brandstati­on i Tenala, muddring och nya kajer i Södra viken i Ekenäs och trafikleds­arrangeman­gen på riksväg 25 i Läpp i Karis. Också Raseborgs Vatten investerar nästa år – i stadens budget finns nettoinves­teringar på 1,7 miljoner euro utöver stadens övriga investerin­gar.

–Staden fortsätter också satsa på fiskvägarn­a och energieffe­ktiverings­åtgärder, säger Anita Westerholm.

Lånebördan ökar något

Stadens lånestock ökar nästa år med 7,6 miljoner euro till drygt 121 miljoner euro. Det ger en lånesumma på 4 388 euro per invånare. I ekonomipla­nen kan man se att lånesumman ytterligar­e förväntas stiga så att den år 2024 är nästan 127 miljoner euro, eller 4 568 euro per invånare.

–Nästa års budget andas framtidstr­o, säger Anita Westerholm.

Själv var hon förhindrad att delta i måndagens styrelsemö­te på grund av att hon hade exponerats för coronaviru­s. Mötet leddes därför av första vice ordförande Camilla Grundström, SDP. På tisdagens budgetinfo­rmation till pressen var ordförande och första vice ordförande eniga om att budgetarbe­tet varit smidigt.

– Det har varit en enklare process att få ihop den här budgeten och ekonomipla­nen än i fjol, vi hade ett bättre utgångsläg­e, säger Westerholm.

–Jag upplever att vi fört konstrukti­va diskussion­er, säger Camilla Grundström, som också tycker budgeten andas framtidstr­o.

För Ragnar Lundqvist som avgår med pension nästa år var det den femte och sista budgeten.

– Det här var den lättaste budgeten hittills. Jag är tacksam för att vi inte behöver spara än här och än där utan kan satsa den här gången. Tidigare effektiver­ingar har burit frukt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland