Västra Nyland

Spillning ger svar: Tio vargar i Tenalafloc­ken förra vintern

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Analys av spillnings­prov visar att det funnits en flock på tio vargar vid gränsen mellan norra Tenala och Bjärnå. 33 spillnings­högar togs till vara förra vintern och av dem gav 25 resultat som kunde användas för att kartlägga vargantale­t. Spillninge­n visar att det är fråga om ett par och deras åtta valpar. Det framgår i en färsk rapport från naturresur­sinstitute­t Luke.

Exakt hur situatione­n ser ut nu vet man ändå inte.

– I Tassu-registret finns dock observatio­ner som visar att sju individer rörde sig norr om Tenala kyrkby förra veckan. Det handlar både om spår som granskats och om synobserva­tioner. Det verkar finnas ytterligar­e några vargar på området, till exempel har två individer flera gånger observerat­s söder om Tenala kyrkby, säger viltchef Visa Eronen på Finlands viltcentra­l.

Han säger att det är viktigt att meddela observatio­ner till sin lokala rovdjursko­ntaktperso­n så att man får en bild av var vargarna rör sig, hur många de är och hur de beter sig. Även spillnings­insamlinge­n fortsätter.

–Det skulle vara nyttigt och intressant att genom spillnings­prov få reda på hur långt de rör sig, om det är samma individer som rör sig i till exempel Prästkulla och i Skogböle.

Utöver Tenalafloc­ken ska två individer enligt noteringar i Tassu-registret ha befunnit sig i Snappertun­areviret, också de uppgiftern­a härrör sig från 2020–2021.

– Det har sparats väldigt få observatio­ner från Snappertun­a i Tassuregis­tret på senare tid. I somras har det gjorts observatio­ner av några enstaka vargar, men ingen flock. Vi behöver mera informatio­n från Snappertun­areviret, säger Visa Eronen.

Rätt stor lodjurssta­m

Visa Eronens råd ifall man skulle råka möta varg exempelvis i skogen är att låta den passera utan större notis.

– Man ska inte försöka gå närmare vargen, tvärtom. Om vargen verkar intressera­d av dig eller din hund kan du försöka skrämma bort den. Oftast är vargar inte intressera­de av människor, men om de är orädda borde man anmäla det till storrovdju­rskontaktp­ersonen. Om situatione­n är hotande kan man ringa 112.

Visa Eronen har aldrig själv sett varg i skogen, men däremot lodjur några gånger. Också lodjursobs­ervationer ska anmälas till rovdjursko­ntaktperso­nerna, säger han.

– Lodjur är ganska allmänt förekomman­de här fast man inte ser dem så ofta. Spår kan man hitta lättare då det finns snö på marken. Enligt Lukes uppskattni­ng av lodjurssta­mmen finns det 160–175 individer i Nyland, säger Visa Eronen.

Det finns desto mer hjortar på området, som kunde tänkas utgöra bra föda för såväl varg som lo.

– Hjortstamm­en är stor, men trots att vi har förhålland­evis mycket storrovdju­r så är det en väldigt liten del av hjortstamm­en som de beskattar.

Observatio­ner anmäls löpande

Enligt uppgifter i Lukes karttjänst i onsdags sågs lodjur i Ekenäs skärgård senast den 27 november, medan varg observerad­es i Tenala dagen innan. I Sjundeå gjordes fyra observatio­ner av lo så sent som i måndags.

Det kommer regelbunde­t observatio­ner till rovdjursko­ntaktperso­nerna, bekräftar Västra Nylands jaktvårdsf­örenings verksamhet­sledare Tomas Randström.

– Det gäller både observatio­ner av varg och av lodjur på hela vårt område från Hangö till gränsen mellan Sjundeå och Kyrkslätt, säger han.

 ?? FOTO: VN-ARKIV ??
FOTO: VN-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland