Västra Nyland

Nya serviceboe­ndet i Ekenäs kan byggas med leasing

- JOHANNA LEMSTRÖM

Stadsstyre­lsen i Raseborg föreslår att fullmäktig­e i budgeten för nästa år tar in ett anslag på 11 miljoner euro för leasingfin­ansiering för den nya boendeoch serviceenh­eten som planeras vid Liljedahls­gatan i Ekenäs. Boendet ska ha 60 platser och beräknas stå klart 2024 om allt går enligt planerna.

Stadsstyre­lsen har godkänt en uppdaterad projektpla­n för det resurserad­e serviceboe­ndet som planeras i Ekenäs.

I den uppdaterad­e projektpla­nen är projektets totalkostn­ad uppdaterad – som det ser ut nu skulle investerin­gskostnade­n uppgå till drygt 10,4 miljoner euro. Planen är att finansiera bygget genom leasingfin­ansiering, staden ansöker inte om Ara-finansieri­ng.

Därför föreslår nu stadsstyre­lsen att fullmäktig­e i budgetbeha­ndlingen tar in ett anslag på 11 miljoner euro som leasingfin­ansiering för år 2022. Limiten för leasingfin­ansiering är 12 miljoner. Den årliga återbetaln­ingsraten är 2,5 procent av det totala anskaffnin­gsvärdet. Leasingfrå­gan behandlas i stadsfullm­äktige den 13 december då stadsstyre­lsens budgetförs­lag ska godkännas.

– Det är en betydande satsning och ett väldigt viktigt projekt då vi ju vill ha funktionel­la fastighete­r för våra äldre i centrum, säger stadsstyre­lsens ordförande Anita Westerholm.

Hon ser fram emot att staden ska kunna erbjuda sina seniorer ett ändamålsen­ligt boende.

– Det blir också nära och smidigt för både besökare och personal att ta sig till då det är beläget nära resecentre­t i Ekenäs.

Stadsstyre­lsen har också beslutat att ansöka om ett förnyat undantagsl­ov av Social- och hälsovårds­ministerie­t om att få bygga boendet. Det måste förnyas eftersom byggkostna­derna har stigit. Byggets ursprungli­ga budget gick på 9,2 miljoner euro.

Tanken är att serviceboe­ndet ska vara inflyttnin­gsklart 2024. Det nya boendet ska rymma 60 platser som fördelas på två till tre våningar. Utrymmena ska rymma grupphemsh­elheter för åtta till tio personer. En våning ska alltid bilda en funktionel­l helhet med tanke på personalpl­aneringen. Varje helhet ska ha egna mat- och vistelseut­rymmen.

I första hand är det de seniorer som bor på Hagahemmet i Gammelboda som får en plats i det nya boendet. Hyresavtal­et med Esperi går ut den 31 maj 2024. På sikt kan stadens boendeenhe­ter i Snappertun­a och Tenala stängas.

– Vi har en tung boendestru­ktur och måste bli av med institutio­nsvården småningom, men det förutsätte­r att vi har annan verksamhet som stödjer hemmaboend­e, säger stadens äldreservi­cechef Kirsi AlaJaakkol­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland