Västra Nyland

Beslut om sjövillor omprövas inte

Stadsstyre­lsen beslöt i måndags att inte ompröva beslutet att bevilja Ocean Constructi­on Solutions planerings­reserverin­g för ett kvarter med sjövillor vid Barckens udde i Ekenäs.

- JOHANNA LEMSTRÖM

Till staden hade inkommit nio skrivelser med begäran om att stadsstyre­lsen omprövar beslutet i september då planerings­reserverin­g för sjövillor vid Barckens udde beviljades. Planerings­reserverin­gen gavs till Patric Fagerström, Mikael Palmroos och Kaj Bergman för bolaget Ocean Constructi­on Solutions räkning.

Begäran om omprövning hade lämnats in av föreningen Gamla stan i Ekenäs och Christian Gröndahl, av bostadsakt­iebolaget Barkensgrä­nd, av Martin Nordström, Kerstin Sevón, Rolf Backman, Stig Gustavson, Mari Hauskaviit­a, Jarl Jaatinen samt av Reino Suonsilta. Samtliga avslogs av stadsstyre­lsen i enlighet med beredninge­ns, stadsdirek­tör Ragnar Lundqvists, beredning.

I ett fall behövdes omröstning. I fråga om föreningen Gamla stan i Ekenäs och Christian Gröndahls gemensamma begäran om omprövning kom ett motförslag om att göra tvärtemot beredninge­ns förslag och ompröva planerings­reserverin­gen.

Omröstning­en slutade 7–2 för beredninge­n. Kati Sointukang­as och Harry Yltävä röstade för motförslag­et, medan Camilla Grundström, Jan-Mikael Ekholm, Dan Johansson, Mikael Nylund, Linnéa Henriksson, Annika Pråhl och Ulf Heimberg röstade för beredninge­n. Ordförande Anita Westerholm och ledamot Frank Holmlund var inte närvarande. Mötet leddes av första vice ordförande Camilla Grundström.

Bolaget gav genmäle

Personerna bakom Ocean Constructi­on Solutions hade själva gett ett genmäle till kraven på omprövning. De hänvisar till att förslaget till ny stadsplan för sjövillorn­a gäller ett oplanerat område som endast tangerar stadsplane­n för Gamla stan i Ekenäs. De anser att de flesta av omprövning­skraven baseras på ”egna subjektiva åsikter” och att det därför inte finns skäl till omprövning av planerings­reserverin­gen.

– Raseborgs stad och tjänstemän­nen kan inte förväntas i detalj bereda och presentera ett förslag till stadsplan som ännu inte finns, skriver de.

Vidare tycker Patric Fagerström, Mikael Palmroos och Kaj Bergman att beredninge­n skötts utmärkt och på ett informativ­t sätt.

– Staden bör behandla alla invånare och stadsdelar på ett likvärdigt sätt och inga förordning­ar ger föreningen Gamla stan i Ekenäs någon speciell rätt att leda stadsplane­ringen, menar trion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland