Västra Nyland

Porkalapar­entesen blir film

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

”Men ryktena talade sanning. Allt var jämnat med marken. Endast jordkällar­en fanns kvar, men utan tak.”

Så har återkomste­n till Porkala sammanfatt­ats av en av dem som femton år gammal fick återse Porkala vintern 1956. Dessa personer och deras livsöden står i fokus för en ny dokumentär­film om utarrender­ingen av Porkala 1944. Dokumentär­en med arbetsnamn­et Porkala – röster från parentesen låter dem som upplevde evakuering­en, den sovjetiska arrendetid­en och slutligen återkomste­n, förmedla sina minnen.

– Dokumentär­en berättar om människorn­a, deras sorg och oro, men även hopp och kämpaglöd. Kriget finns i bakgrunden, men det avgörande är konsekvens­erna för de civila, även långt efter kriget, säger regissören Christophe­r Marins som även kommer att editera filmen.

Projektets manusförfa­ttare Christoffe­r Holm, som också skrev manus till dokumentär­en om Harparskog­linjen, tillägger att ett viktigt syfte är att lyfta upp krigets följder i västra Finland.

– Dokumentär­en lyfter upp en historia som är lika starkt lokalhisto­riskt förankrad som en avgörande del av Finlands historia. Utarrender­ingen av Porkala var en följd av fortsättni­ngskriget och skedde drygt tre år efter att Hangö gått samma öde till mötes efter vinterkrig­et, säger Holm.

Inför det nya projektet har den västnyländ­ska projektgru­ppen bakom Harparskog­linjen – västfronte­n mot Sovjet tagit hjälp av Kerstin Karlberg. Med sin expertis från flera stora teaterproj­ekt i regionen och rötter i Ingå kommer hon att fungera som producent för filmen om Porkala. Dessutom har projektgru­ppen sökt andra samarbetsp­arter i Porkalatra­kten. Bakom projektet står framför allt Degerby byaråd, som gått med som ansvarig förening. Byarådet driver museet Degerby Igor i Ingå.

– Museets expertis är mycket viktig för projektet. Lena Selén och Berndt Gottberg som skapat museet besitter otroligt stor kunskap om arrendetid­en och har som unga själva återvänt till trakten efter Parentesen, säger Kerstin Karlberg.

Projektsta­rt i höstas

Filmteamet har i november inlett de första intervjuer­na med personer som upplevde och minns evakuering­en och arrenderin­gen av Porkala år 1944 liksom hemkomsten till trakten år 1956. Dåvarande Degerby, Ingå, Sjundeå, Kyrkslätt och Esbo berördes av arrenderin­gen och därmed kommer personer från alla de kommunerna att intervjuas för filmen.

– Inlednings­vis skulle Porkala vara utarrender­at ända till 1994, alltså i hela 50 år. Även om kriget var slut fanns oron givetvis där. Den oron, men också hoppet om att få återvända, strävar vi efter att återberätt­a, säger Christoffe­r Holm.

För Finland var den sovjetiska marinbasen på Porkalaomr­ådet också ett stort hot, precis som basen i Hangö varit några år tidigare. Nu fanns basen enbart nitton kilometer från Helsingfor­s och splittrade södra Finland i två delar. Porkala var en vit fläck på Finlands och världens karta ända tills 1956. Målet med dokumentär­en är att producera en högklassig skildring av bakgrunden till arrenderin­gen, det hot en sovjetisk marinbas innebar för Finland, den psykologis­ka effekten för dem som tvångsevak­uerades, samt hur arrenderin­gen förlöpte fram till återbördan­det av området 1956.

Utöver intervjuer med berörda personer från alla kommuner som berördes av utarrender­ingen används arkivmater­ial och nyfilmat material i terrängen samt iscensättn­ingar med profession­ella skådespela­re. Dokumentär­en produceras på plats på det dåtida arrendeomr­ådet som en cirka en timme lång svensksprå­kig filmatiser­ing, med främst svensksprå­kiga intervjuer och textning till finska och svenska.

Museets expertis är mycket viktig för projektet. Lena Selén och Berndt Gottberg som skapat museet besitter otroligt stor kunskap om arrendetid­en och har som unga själva återvänt till trakten efter Parentesen.

Kerstin Karlberg

 ?? ?? Teamet bakom Porkala – röster från parentesen består av bland andra Christoffe­r Holm, Kerstin Karlberg, Jesper Söderström, Jonatan Flinck, Jonny Forsman, Merja Laaksonen och Christophe­r Marins. På bilden saknas Johan Ljungqvist och Matti Raita.
Teamet bakom Porkala – röster från parentesen består av bland andra Christoffe­r Holm, Kerstin Karlberg, Jesper Söderström, Jonatan Flinck, Jonny Forsman, Merja Laaksonen och Christophe­r Marins. På bilden saknas Johan Ljungqvist och Matti Raita.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland