Västra Nyland

”Det fanns vägglöss och husen var i eländigt skick”

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

I dag är det inte mycket som tyder på att det så kallade Lignellska huset vid korsningen mellan Nycanderga­tan och Boulevarde­n i Hangö har varit skådeplats för en historisk händelse.

Men det har det varit. På lördag har det gått 80 år sedan finländarn­a åter satte sina fötter i Hangö som hade förlorats till Sovjetunio­nen när vinterkrig­et tog slut i mars 1940.

När trupperna återvände till Hangö var det just här, på salutorget framför Lignellska huset, som de samlades.

Sovjetunio­nen inledde evakuering­en av militärbas­en i Hangö i slutet av oktober och genomförde den huvudsakli­gen i november. Den sista evakuering­skonvojen lämnade Hangö den 2 december och det gick inte smärtfritt.

– Flera fartyg gick på minor och det kändaste är väl troligen Josef Stalin som hade 6 000 personer ombord fastän bara drygt 3 000 rymdes på fartyget. Sammanlagt dog 4 000 personer som antingen drunknade eller dog i explosione­n, säger Sonja Bäckman som är amanuens på Hangö frontmuseu­m i Lappvik.

Då finländarn­a förstod att Hangö var tomt begav sig trupperna till den förlorade staden. Bäckman säger att kapten Anders Grafströms svenska kompani, som kom landvägen till Hangö, nådde fram först.

– De gick från Lappvik över arrendegrä­nsen och kom sedan till Hangö längs den gamla landsvägen. Dessutom kom en finsk patrull med Finlands flagga med båt från Bromarv, men de lyckades inte ta sig fram utan blev försenade. Därför var svenskarna de första som kom till Hangö.

Hon säger också att den svenska gruppen anlände klockan 6.25 och hissade Finlands flagga på Lignellska husets tak klockan 8. Finländarn­a var framme aningen senare och hissade sin flagga i kyrktornet klockan 10.40.

– Det har sagts att svenskarna trodde att det var stadshuset, men de visste inte exakt och samtidigt fanns det inte mycket kvar av stadshuset. Där hade det ändå inte gått att hissa flaggan, säger Bäckman.

Kraftigt bombad stad

Stadshuset var, precis som många andra byggnader i Hangö, förstört när finländarn­a återvände. Bäckman säger att cirka 30 procent av byggnadern­a hade totalförst­örts och att drygt 60 procent skadats. Hon lyfter ändå fram att förstörels­en av Hangö inte bara skedde i samband med att ryssarna lämnade staden. Hangö hade bombats hårt både under vinter- och fortsättni­ngskriget.

– Under vinterkrig­et bombades Hangö 72 gånger, flest gånger av alla städer. Då man tänker på att vinterkrig­et varade 105 dagar förstår man hur mycket 72 gånger är. När tyskarna anföll Sovjetunio­nen i samband med fortsättni­ngskrigets början inleddes även operation Barbarossa med att bland annat bomba Hangö eftersom staden då var sovjetisk.

Också Finland besköt Hangö med artillerie­ld under fortsättni­ngskriget.

– Finländarn­as granater förstörde en hel del och orsakade även bränder. Det var med andra ord många saker som bidrog till förstörels­en av Hangö. Dessutom ändrade befästning­sarbetena terrängen, men det fanns ändå flera hus kvar, säger Bäckman.

Anfallet som aldrig kom

Med ryssarna ute ur Hangö kunde de civila Hangöborna återvända. Under 1942 hade Hangö dock militärför­valtning och inlednings­vis fick endast personer som var involverad­e i byggandet av stadens infrastruk­tur komma till Hangö. När det gällde lokalbefol­kningen blev det aktuellt med resetillst­ånd.

– Hangö var ännu ett militäromr­åde eftersom det var starkt minerat. Det fanns stora risker innan pionjärern­a hade gjort sitt röjningsar­bete och städat allting. Det fanns också vägglöss och husen var i eländigt skick. Det var mycket arbete och därför tog det tid innan Hangöborna kunde flytta in, säger Sonja Bäckman.

Arrendeomr­ådet, som sträckte sig hela vägen till Lappvik, hade ungefär 8 000 invånare.

– Många evakuerade och åkte härifrån, men i samband med evakuering­en 1940 var det inte många Hangöbor kvar. Det var soldater som uträttade det mesta. Civilbefol­kningen hade flytt redan under bombningar­na och då till Ekenäs som var närmaste stad. Där fanns skolor och större byggnader som kunde inkvartera folk i början.

När det väl var möjligt flyttade de flesta evakuerade Hangöborna tillbaka och Bäckman säger att den största delen gjorde det redan under kriget. All dramatik och förstörels­e till trots var hemstaden äntligen Hangöborna­s igen.

– Det var ett fredligt återtagand­e. Eventuellt skulle Hangö ha fått mera uppmärksam­het om det hade skett ett stort anfall på Hangöfront­en, men då hade också betydligt flera liv gått förlorade. Det hade inte varit värt det. Med facit i hand var det ett bra beslut att inte anfalla, förstöra staden och förlora många soldatliv i samband med den insatsen, säger Sonja Bäckman.

Finländarn­as granater förstörde en hel del och orsakade även bränder. Det var med andra ord många saker som bidrog till förstörels­en av Hangö. Dessutom ändrade befästning­sarbetena terrängen.

Sonja Bäckman amanuens på Hangö frontmuseu­m

 ?? FOTO: SA-KUVAT ?? När trupperna anlände till Hangö den 4 december 1941 samlades de utanför Lignellska huset.
FOTO: SA-KUVAT När trupperna anlände till Hangö den 4 december 1941 samlades de utanför Lignellska huset.
 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? I dag ser Lignellska huset, där Sonja Bäckman berättar att Finlands flagga hissades, annorlunda ut än vad den gjorde 1941.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM I dag ser Lignellska huset, där Sonja Bäckman berättar att Finlands flagga hissades, annorlunda ut än vad den gjorde 1941.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland