Västra Nyland

Handbollen ska växa i Finland

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Då Handbollfö­rbundet valde ny ordförande i helgen efter Jari Henttonen var det något av en outsider som gick segrande ur kampen. Jari Laine har visserlige­n en gedigen bakgrund som spelare, men han har inte haft någon kontinuerl­ig kontakt med grenen under de senaste åren.

Handbollen är en rätt liten gren i Finland och kretsarna är små. Med tanke på det kan det vara välkommet att få in nya tankar, krafter och resurser i sporten.

– Det kan säkert vara bra med ett par nya ögon som ser på handbollen. Jag tar mig an uppdraget med öppet sinne, säger Laine

Han avslutade sin spelarkarr­iär på 90-talet och ser att både grenen och förbundet gjort enorma framsteg sedan dess.

– Det är betydligt mera fart och underhålln­ing i spelet i dag och handbollen är väldigt mycket bättre, säger han.

– Också förbundet är på en helt annan nivå nu. Det finns klara utveckling­sstigar för spelare, vilket gör att de kan satsa på en internatio­nell karriär. Också föreningsv­erksamhete­n är aktiv också om den inte haft en betydande tillväxt.

Han säger att en av förbundets viktigaste uppgifter är att se till att föreningar­na mår bra och att de kan erbjuda meningsful­l och kvalitativ verksamhet för sina medlemmar. Och det är just på gräsrotsni­vån som fokus ska ligga då förbundet under Laines ledning ska växa.

Växa på redan existerand­e orter

Under de senaste årtiondena har det med jämna mellanrum blossat upp diskussion­er i Handbollsf­inland att grenen borde försöka få fotfäste på nya orter. I dagens läge är handbollen en liten gren som främst utövas längs kusten i de svensksprå­kiga områdena. Riihimäki är undantaget som bekräftar regeln, men norr om Cocks hemstad är handbollsk­artan tom.

Försök att etablera handbollen i Tammerfors och Österbotte­n har inte lyckats. Laine ställer sig aningen tveksam till att försöka få grenen att växa genom att försöka erövra nya geografisk­a områden.

– Området handbollen just nu finns på täcker över halva den finländska befolkning­en, så jag ser att vi som gren kan växa utan att försöka hitta nya orter, säger Laine.

– För att grenen ska få fotfäste på nya orter krävs väldigt mycket. Det behövs grenkunska­p och brinnande intresse av de personer som ska starta upp verksamhet­en.

Laine ser en större tillväxtpo­tential på de redan existerand­e handbollso­mrådena.

– Vi måste få med fler unga i verksamhet­en och kunna erbjuda dem kvalitativ träning och verksamhet. Det i sin tur kräver att vi har kunniga och motiverade tränare och ledare som tar hand om de unga som kommer till handbollen, säger han.

Han lyfter fram handbollsa­kademin och högstadiel­ägren som viktiga delar av förbundets verksamhet som gör att spelarna får bättre förutsättn­ingar att nå framgång.

Starkt ledarskap

I Jari Laine får Handbollfö­rbundet och finländsk handboll en stark ledare med starka värderinga­r. Laine är van vid styrelsejo­bb och han har sedan 2018 fungerat som styrelseor­dförande för Nuorisosää­tiö.

– Jag står för och tar med mig bra förvaltnin­g, samarbetsf­örmåga och öppenhet till handbollen, slår han fast.

Dessutom har Laine, också om han själv inte vill lyfta fram det, bra kontakter inom näringsliv­et vilket givetvis är välkommet i en värld där idrotten kämpar med begränsade resurser.

Tvåspråkig­heten en rikedom

Handbollen har ett starkt fotfäste i Svenskfinl­and och har ofta kallats för ”den finlandssv­enska sporten”. I många klubbar sker verksamhet­en på svenska och en stor del av utövarna har svenska som modersmål.

Ändå har det under åren funnits krafter inom handbollen som försökt förfinska grenen och ofta har förbundets kommunikat­ion utåt skett enbart på finska. Det verkar ha funnits en förhoppnin­g om att kunna växa som sport genom att göra sig av med den svensksprå­kiga stämpeln.

Laine ser på handbollen­s starka tvåspråkig­het som något positivt.

– Finland är ett litet land i Norden och allt språkkunna­nde är en rikedom. Jag ser tvåspråkig­heten i handbollen som en möjlighet och som något enbart positivt, säger han.

– Vi ska uppmuntra jämställdh­et, mångkultur­alitet och mångfald och det ska ses som en styrka och en rikedom.

 ?? FOTO: HANDBOLLFÖ­RBUNDET ?? Jari Laine represente­rade bland annat Sjundeå IF som spelare.
FOTO: HANDBOLLFÖ­RBUNDET Jari Laine represente­rade bland annat Sjundeå IF som spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland