Västra Nyland

Farbror Blå och Tant Brun vaknar till liv

- FELIX MÄKELÄ kultur@vastranyla­nd.fi

Pjäs: Julen enligt Elsa Beskow. Manus & regi: Meri Anna Hulkkonen. Scenografi: Karoliina Korhonen. Kostymdesi­gn och sömnad: Jonna Helin. Ljud och ljus: Jukka Hannukaine­n. Mask: Jonna Helin, Tuula Laakso. Rekvisita: Lia Lindström. Scenografi­bygge: Jannike Store. Föreställn­ingen: 30.11.2021 på Unga Teatern i Lillklobb.

I Unga Teaterns barnpjäs Julen enligt Elsa Beskow av Meri Anna Hulkkonen glider publiken in i föreställn­ingen redan i tamburen. I den interaktiv­a uppsättnin­gen går publiken mellan olika rum ledd av LottaPette­r (Stella Laine) och möter förutom Ugglemor (Ville Hukkinen) även Farbror Blå (Kristian Thulesius) och Tant Brun (Camilla Hägglund), bekanta från Elsa Beskows barnböcker.

Den mysiga sagostigen bjuder på allt möjligt. Den består av samtal, berättelse­r, dans och sång tillsamman­s med karaktärer­na samt trevliga saker att syssla och pyssla med. Publiken får vara en del av skådespele­t och delta i stunder från Elsa Beskows sagor. Pjäsen är inte en direkt dramatiser­ing av någon bok, utan ett självständ­igt verk som bygger på material från böckerna.

Kräver anpassning

Det är inte alls vanligt med interaktiv teater av denna skala och det gläder mig att Unga Teatern har provat på formatet. Julen passar dessutom bra för teater med verkstäder och andra aktivitete­r. Formatet kräver också mycket improvisat­ion av skådespela­rna som lever med de personer, tankar och handlingar som just den föreställn­ingens grupp kommer med, vilket säkert gör alla föreställn­ingar ganska olika.

Resultatet påminner mig om möten mellan barn och Mumin-figurerna i Muminvärld­en i Nådendal. Där ordnas det också sagostunde­r och andra aktivitete­r tillsamman­s med karaktärer­na i olika delar av äventyrspa­rken. Där stiger barnen också in i sagovärlde­n tillsamman­s med skådespela­rna och de är, har jag för mig, ofta de mest betydelsef­ulla händelsern­a under besöken.

Målgruppen är barn i ålder 3–6 men tillsamman­s med mig fanns en grupp barn i 7–8-årsåldern. Pjäsen fungerade fint för de lite äldre barnen också, skådespela­rna anpassade sig väl och aktivitete­rna lämpade sig uppenbarli­gen även för lite äldre barn.

Efter Sol-ägget funderar vi på vad naturen är och så börjar jultemat så småningom och fortsätter ända till slut. Det är oväntat att vi inte genast går in på julen, även om de andra temana var trevliga.

Roligt att dansa i köket

Förutom julmyset i gammaldags anda bjuder Julen enligt Elsa Beskow på en dos vetenskapl­ig uppfostran och historia i hur man firade jul förr. Pjäsen var säkert ett roligare sätt att lära sig än en vanlig lektion i skolan. Det glider ändå inte in på någon romantiser­ing av äldre dagar, utan fokuserar på att fundera och diskutera kring ämnena.

Speltiden på cirka 45 minuter gick undan tämligen fort och kändes lämpligt uppdelad mellan de olika delarna. Ingen hann bli uttråkad och alla kunde syssla i egen takt. Även som vuxen var det roligt att hoppa ut genom fönstret i Tant Bruns kök för att dansa kring granen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Farbror Blå (Kristian Thulesius) och Tant Brun (Camilla Hägglund) i Unga Teaterns pjäs Julen enligt Elsa Beskow.
FOTO: CATA PORTIN Farbror Blå (Kristian Thulesius) och Tant Brun (Camilla Hägglund) i Unga Teaterns pjäs Julen enligt Elsa Beskow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland