Västra Nyland

”Svårt att tänka utanför boxen”

- LAURA LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Miranda Klockars och Leo Ekström, som studerar på konstlinje­n på Västra Nylands Folkhögsko­la, säger att kursen har lärt dem att experiment­era och att omfamna abstrakt konst, som först kändes lite svårt att ta till sig.

– Jag kunde nästan inte sova, jag blev inspirerad och ville bara fortsätta, säger Leo Ekström.

– Det har varit en kreativ process. Adam Detre, som själv jobbar abstrakt med skulptur, säger att responsen från eleverna varit otrolig.

– Vi började för tre veckor sedan med att rita av våra händer. Därifrån har arbetena utvecklats, många väldigt personligt. Det har blivit dystopiska textilarbe­ten, arbeten i ljus och skugga och i skulptur med mera. Vi har gått igenom varför nutidskons­t är kulturellt relevant och historia, säger Detre som är imponerad av elevernas arbeten.

Hemlängtan

Leo Ekström har byggt en installati­on. Det började med en kub och lek med ljus och skugga. Resultatet är ett genomarbet­at konstverk.

– Hemma i Österbotte­n har vi mycket lador, de håller på att försvinna från periferin, men av någon orsak represente­rar de Österbotte­n och hem för mig, säger Ekström.

Med hjälp av en lampa lyser ladan upp ett mörkt rum så att det strålar en slags kosmisk eller intergalak­tisk stämning ut i rummet. Det ger känslan av hur små vi är i världen och vilken betydelse hemmet har för oss. Skulpturen står på en spegel.

– Spegeln represente­rar en isolerad plats, osäkerhete­n i omvärlden.

Motsatsen till hemkänslan. Det är fint att konst får reflektera känslor som hemlängtan, säger Ekström.

Miranda Klockars experiment­erade med färg till att börja med. Efter att ha sett en dokumentär om Jean-Miguel Basquiat blev hon inspirerad av Basquiats arbeten.

Att använda text, färg och form är viktiga element för Klockars som leker med dialekt i text i verken.

Hon säger att hon inte kände till abstrakt konst, eller hade tänkt på vad abstrakt konst var före kursen och är därför nöjd med allt hon lärt sig.

– Det var svårt att tänka utanför boxen först.

En annan elev berättar om sina verk och förklarar att hon insåg att hon varit lite lat i sitt skapande.

– Jag målade vackra porträtt som är lätta att tycka om, för att vi är socialt uppfostrad­e att tycka om vackra kvinnoport­rätt i stället för att förstå symbolism eller att tänka lite längre bakom ett verk.

De andra eleverna håller med. – Abstrakt konst kan vara svårt men ger en ny dimension att arbeta med inom konsten.

 ?? ?? Adam Detre har undervisat i abstrakt konst på VNF, Miranda Klockars och Leo Ekström reflektera­r kritiskt över sina egna och studiekamr­aters konstverk.
Adam Detre har undervisat i abstrakt konst på VNF, Miranda Klockars och Leo Ekström reflektera­r kritiskt över sina egna och studiekamr­aters konstverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland