Västra Nyland

Daniela Andersson fick specialpri­s i Paris

- MIRA STRANDBERG

Kokboken Tack för maten, mamma av Daniela Andersson från Ingå har fått ett extra pris på Gourmand Cookbook Awards i Paris. Priset var en överraskni­ng för Andersson, som åkt till galan för att hämta priset för bästa nordiska kokbok.

– Det är inte klokt, det är så stort!

Det säger Daniela Andersson om den extra utmärkelse hon fick vid det som kallas kokböckern­as Oscarsgala. Eftersom galan fyller 25 år utsågs i år utöver årets bästa kokböcker också de bästa kokböckern­a från de gångna 25 åren. Det priset gick till Tack för maten, mamma, som är en kokbok också som presentera­r den vackra gården Marieberg i Ingå och hyllar lokala råvaror och en hållbar livsstil. Initiative­t till boken togs av gårdens ägare, familjen Landers.

– Arrangörer­na sade till mig att boken fick Best of the best-priset för att den är så familjär och har en varm stämning, samtidigt som den har en internatio­nell touch som tilltalar också dem som inte känner till Finland, säger Andersson.

– Här är så många fantastisk­t duktiga, kreativa människor från hela världen att jag känner mig väldigt ödmjuk och liten trots priset. Hela kokbokseli­ten från hela världen är här.

I årets Gourmand Awards deltog 175 länder. Finalister­na kom från 98 länder. Gourmand Awards är den enda bokutmärke­lsen och tävlingen i världen som för samman så många länder och språkområd­en. Tävlingen grundades 1995 av Edouard Cointreau, som är tävlingens president och ordförande i den internatio­nella tävlingsju­ryn. Utdelnings­galan har skjutits upp på grund av pandemin, och ordnades nu i mindre skala.

– Det är bara de som fått pris som är närvarande men det är ändå jättefint. Alla höll tacktal helt som på Oscarsgala­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland