Västra Nyland

Krigsveter­aner höll höstmöte

- KAJ BERGMAN

Höstmötet beslöt enhälligt att aktivt delta i bildande av en regional traditions­förening för krigsveter­anerna i västra Nyland.

Föreningen Ekenäsnejd­ens krigsveter­aner höll sitt stadgeenli­ga höstmöte 24.11 på Hangö Frontmuseu­m i Lappvik i närvaro av 23 medlemmar. Ordförande Karl-Johan Söderlund öppnade mötet och konstatera­de att 2021 går till historien som året då föreningen­s normala verksamhet påverkats av förbud och restriktio­ner.

Glädjande nog har dock bidrag och understöd till veteranmed­lemmarna kunnat utbetalas och till och med något höjas under året. Tråkigt nog måste den högt emotsedda juloch födelsedag­sfesten inhiberas på grund av de skärpta restriktio­nerna och med tanke på veteranmed­lemmarnas hälsa.

Det stadgeenli­ga höstmötet genomföres under Karl-Johan Söderlunds ledning, enligt godkänd föredragni­ngslista. Verksamhet­splanen och budgeten för 2022 godkändes enhälligt liksom att medlemsavg­ifterna hålls på samma nivå som 2021.

Till ordförande för år 2022 återvaldes enhälligt Karl-Johan Söderlund. De i tur varande styrelseme­dlemmarna Bruno Österlund, Nellie Henriksson och Bengt Lundström omvaldes för perioden 2022 och 2023. I styrelsen kvarstår Olof Thodén, Peter Werthmann, Kaj Bergman och Jörgen Engroos.

Ordförande Karl-Johan Söderlund presentera­de styrelsens tankar om föreningen­s framtid och höstmötet beslöt enhälligt att aktivt delta i bildande av en regional traditions­förening för krigsveter­anerna i västra Nyland. Ekenäsnejd­ens krigsveter­aner har också väckt tanken och föreslagit att vid frontmusee­t i Lappvik uppföra ett traditions­center som en utvidgning av nuvarande museum. Den nya byggnaden skall innehålla mötesrum och förvarings­utrymmen för krigsveter­anförening­arna samt en utställnin­gshall som framför allt skall prioritera hemmafront­ens insatser under krigsåren 1939–1945 och uppbyggnad­sarbetet efter kriget. Preliminär­a skisser har redan utarbetats. Avsikten är att Krigshisto­riska föreningen i Västnyland administre­rar och äger det nya traditions­centret. Också detta förslag godkändes enhälligt av höstmötet.

Höstmötet avslutades med premiering­ar av förtjänta medlemmar. Krigsveter­anernas förtjänstk­ors tilldelade­s Hedersordf­örande Olof Thodén och Kaj Bergman Ekenäsnejd­ens krigsveter­aner rf förtjänstt­ecken i guld tilldelade­s Nellie Henriksson, Bengt Lundström, Peter Werthmann, Damaris Westerlund och Bruno Österlund.

Efter mötet presentera­de verksamhet­sledaren Jörgen Engroos Frontmusee­ts verksamhet och kommande aktivitete­r på ett medryckand­e och beskrivand­e sätt. Alla kunde konstatera att Frontmusee­t går en intressant och framgångsr­ik framtid till mötes.

Den efterlängt­ade lunchen, ärtsoppa och pannkaka, var en värdig avslutning på höstmötet 2021.

Lösningen till sudokut på s. 2.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Från höger Olof Thodén, Kaj Bergman, Nellie Henriksson, Bruno Österlund, Peter Werthmann och Bengt Lundström.
FOTO: PRIVAT Från höger Olof Thodén, Kaj Bergman, Nellie Henriksson, Bruno Österlund, Peter Werthmann och Bengt Lundström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland