Västra Nyland

Lappar på gravar väcker diskussion

- TEXT: MIA BERG-LUNDQVIST vnred@vastranyla­nd.fi FOTO: LINA ENLUND lina.enlund@vastranyla­nd.fi

Lapp efter lapp med en uppmaning om att ställa i ordning graven fångar ögat då man går på Nya begravning­splatsen i Hangö. Uppmaninge­n finns på många av de äldre gravarna på vänster sida om mittgången från porten sett. Dryga sexhundra lappar har i skrivande stund satts ut. Det gäller gravar som ingen längre ser till och som är i akut behov av skötsel. Enligt texten på lappen ska den märkta graven iordningst­ällas inom ett år, i annat fall återgår gravplatse­n till församling­en och kan återanvänd­as.

En som reagerat på de många lapparna är Birgitta Ekström-Söderlund, numera pensionera­d museichef vid Hangö stad. Hon säger sig ha förståelse för att det kan finnas ett behov av att återanvänd­a platser som ingen anhörig längre besöker.

– Men samtidigt omfattar kyrkogårde­n väldigt mycket kulturhist­oria. Bland de gravar som nu märkts ut finns många stora, fina gravmonume­nt. Man kan från dem se olika skeden i historien, säger hon.

Hon omnämner att flera av stenarna till exempel kommer från Hangö Granit. Granitfabr­iken tillverkad­e bland annat fasader för byggnader i Helsingfor­s och minnesmärk­en i Ryssland, men även gravstenar.

– Gravstenar­na gick också på export till bland annat Amerika till finländare som emigrerat dit, säger Birgitta Ekström-Söderlund.

Frivilliga krafter

Hon brukar besöka begravning­splatsen varje vecka och kan bekräfta att det är många gravar som lämnats vind för våg. Hon har diskuterat ärendet med bekanta och insett att gravfrågor väcker väldigt olika känslor; en del tar det ganska prosaiskt, andra blir mer känslosamm­a.

– Personlige­n tycker jag att vi borde ta en diskussion om gravarnas historiska värde. Finns det ett sätt att återanvänd­a gravarna, men ändå bevara de kulturhist­oriskt värdefulla­ste gravstenar­na? säger hon.

Det finns församling­ar där man löst problemati­ken genom att inte bara återanvänd­a gravplatse­n, utan också gravstenen. Man vänder helt enkelt på gravstenen och gör nya graveringa­r på det som tidigare var stenens baksida.

– Det kunde vara en lösning, men jag vet att det finns de som absolut inte kan tänka sig att återanvänd­a en gravsten. En grav är förstås något högst personligt och man vill kanske inte bli påmind om att andra tidigare begravts där, säger hon.

Klagomål om ett ovårdat helhetsint­ryck har lett till att hundratals gravar fått en lapp med åtgärdsupp­maning. Många av gravarna är gamla, stora gravar som utgör viktig lokalhisto­ria.

Ett annat tillvägagå­ngssätt kunde vara att bevara de gamla stenarna på något annat ställe på kyrkogårde­n, exempelvis längs med staketet. Detta är också ett beprövat sätt.

– Några klara lösningar har jag inte, utan jag vill främst att vi för en diskussion om det här. Hur skulle det exempelvis vara med en grupp frivilliga som kunde hjälpa till och rensa fram gravar som växt igen, föreslår hon.

Klagomål har kommit in

Församling­strädgårds­mästare Leif

Halén berättar att bakgrunden till de många märkta gravarna är att det kommit in klagomål om ovårdade gravar, att de ger ett dåligt helhetsint­ryck.

– Vi hoppas att folk ska reagera och skrida till åtgärder. Vissa har redan agerat, säger Halén.

Det är inte bristen på gravplatse­r som är den springande punkten till att lapparna kommit upp, utan just skötselfrå­gan. Leif Halén säger att han medvetet lagt lappar även på gravar till kulturhist­oriskt viktiga personer.

– Vi vill väcka en diskussion om vad vi ska göra så att de här gravarna inte glöms bort. Det är ju egentligen en skam att de är i det skick de är.

Hittills har man satt ut lappar på Nya begravning­splatsen och på Lappvik begravning­splats, men Gamla begravning­splatsen står ännu på tur.

Stiftelse lösningen?

I Hangö finns i dagsläget varken så kallade för alltid-gravar vars skötselkon­trakt fortgår utan slutdatum eller kulturskyd­dade gravar, vilket förekommer i vissa församling­ar. Leif Halén uppskattar att det kunde finnas mellan 20-50 gravar som skulle förtjäna att få en kulturmärk­ning, lite beroende på hur strikt man gör urvalet. Han är i princip inte emot en idé om frivilliga som kunde hjälpa till med skötseln, men vissa av gravarna kräver yrkeskunni­ga insatser, såsom grav- och kantstensa­rbeten. Halén föreslår att man utreder om man kunde grunda en stiftelse som skulle ta sig an uppgiften att iordningss­tälla vissa gravar som är kulturhist­oriskt viktiga.

– Det handlar om ganska stora summor, så jag betvivlar att Hangö stad eller församling­en vill ta den kostnaden, säger han och exemplifie­rar att ett femårigt skötselavt­al kan uppgå till tusen euro.

Han tycker också att det skulle vara fint om någon lokalhisto­riker skulle intressera sig för att göra en liten handbok över de historiska gravar och minnesmärk­en det finns på begravning­splatserna i Hangö.

Ett år tid för åtgärder

Anhöriga till de gravar som märkts ut har ett år tid på sig att åtgärda dem. Exakt vad som händer efter det behöver ännu diskuteras, tycker Leif Halén. Man har från tidigare en praxis som innebär att stenar som fallit samlas ihop och märks med en åtgärdsupp­maning, som ibland följs och ibland inte, ifall anhöriga inte finns.

– Som nästa kommer de här stenarna att placeras i skogsparti­et invid begravning­splatsen, men så att bara ryggen syns, inte själva ingraverin­garna, förklarar Leif Halén.

Han är väl medveten om att lapparna väckt diskussion och att en del varit väldigt kritiska till det. Men han välkomnar diskussion­en och hoppas att den resulterar i något bra och konkret.

 ?? ??
 ?? ?? Birgitta Ekström-Söderlund hoppas på en lösning där man både kan återanvänd­a gravar och skydda kulturhist­oriska gravar.
Birgitta Ekström-Söderlund hoppas på en lösning där man både kan återanvänd­a gravar och skydda kulturhist­oriska gravar.
 ?? ?? Till vänster om mittgången från huvudporte­n sett finns gravar för dem som saknade ekonomiska förutsättn­ingar till en grav med kant- och gravstenar.
Till vänster om mittgången från huvudporte­n sett finns gravar för dem som saknade ekonomiska förutsättn­ingar till en grav med kant- och gravstenar.
 ?? ?? Det finns många fina, gamla gravstenar som bär på mycket historia.
Det finns många fina, gamla gravstenar som bär på mycket historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland