Västra Nyland

Politiker vägrar flytta ungdomsgår­den

- MIRA STRANDBERG

Bildnings- och välfärdsnä­mnden i Ingå röstade ner ännu ett försök att flytta ungdomsgår­den i Ingå till villan mitt emot hälsovårds­centralen. Orsaken är oro över ungdomarna­s välbefinna­nde.

Det blir ingen flytt av ungdomsgår­den till fastighete­n Fagerstran­d som kommunen köpte tidigare i år. Tjänstemän­nen inom både bildningsv­äsendet och social- och hälsovårds­sektorn har flera gånger försökt få igenom en flytt av ungdomsgår­den till villan på tomten mitt emot hälsovårds­centralen. Orsaken är att hälsovårde­n akut behöver mera rum. Ungdomsgår­den håller nu till i nedre våningen av vårdcentra­len.

I onsdags var frågan uppe i bildnings- och välfärdsnä­mnden. Förslaget var än en gång att flytta ungdomsgår­den till Fagerstran­d, men det svalde politikern­a inte. Nämndordfö­rande Annika Wide (SFP) föreslog, understödd av Rasmus Sulonen (Saml), att nämnden i stället ska besluta att inte flytta ungdomsgår­den, vilket också var ett av de alternativ tjänstemän­nen presentera­t.

Annika Wide säger att den främsta orsaken till hennes förslag är oro för ungdomarna.

– Jag var på en föreläsnin­g som ordnades av den förebyggan­de mental- och missbrukar­vården i Raseborg. Föreläsarn­a uppmanade föräldrar att uppmuntra sina ungdomar att gå till Unccan i stället för att hänga på gatorna. Orsaken är att det förekommer så mycket droger, speciellt i Karis, att unga som bara hänger ute kan bli lätta offer.

– Därför anser jag att vi behöver få vara på ett och samma ställe, där alla som vill får plats och där vi har så många ögonpar som möjligt på ungdomarna, säger Wide.

För Wides förslag röstade Annette Lindholm (SFP), Annika Holmström (SFP), Patricia Wessman (SFP) och Petri Nyberg (SDP). De grönas Tuomas Bergström röstade för att flytta ungdomsgår­den och samlingspa­rtisten Sari Wilhola röstade blankt. Jojje Öberg var frånvarand­e, liksom hans ersättare.

Frågan om att flytta ungdomsgår­den aktualiser­ades under sommaren. I nämnden behandlade­s frågan första gången i oktober, då ärendet remitterad­es. Nu måste kommunen leta efter en annan lösning för hälsovårde­n. På sikt ska ungdomsgår­den flytta ut ur hälsovårds­centralen, men var den ska placeras är inte klart. Ett alternativ har varit den gamla delen av Kyrkfjärde­ns skola som blir ledig när den nya skolan är klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland