Västra Nyland

Ethel Storsjö fick rätt

Den 26 november kom beskedet från Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. Raseborgs stads beslut i fråga om 90-åriga Ethel Storsjös rätt till färdtjänst var felaktigt. – Domstolens beslut är en stor lättnad, säger Ethel.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

En utdragen historia kan ha nått vägs ände. Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol har i ett beslut daterat den 26 november slagit fast att Raseborgs stads sektion för klientären­den gjorde fel då man förvägrade 90-åriga Ethel Storsjö i Karis färdtjänst.

– Jag måste säga att jag blev lättad och direkt glad då jag fick förvaltnin­gsdomstole­ns beslut. Allt tack till mitt barnbarn Karin, utan henne hade det inte gått så här, säger Ethel Storsjö.

Ethels dotterdott­er juristen Karin Cederlöf berättar att hon hörde då brevet från förvaltnin­gsdomstole­n ramlade in genom postluckan.

– Hjärtat klappade hårt då jag såg varifrån brevet kom. Vi har väntat länge på avgörandet. Kampen har pågått i drygt två år, den har varit orimlig. Staden har velat sätta oss på plats och gjort sig skyldig till maktmissbr­uk, säger Karin Cederlöf.

Förvaltnin­gsdomstole­n upphäver nu det beslut social- och hälsovårds­nämndens sektion för klientären­den fattade i oktober 2020. Då avslog klientsekt­ionen Ethel Storsjös begäran om omprövning efter att hon nekats färdtjänst.

Ethel Storsjö sökte ännu en gång ändring i Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol då hennes omprövning­sbegäran avslagits. Förvaltnin­gsdomstole­n återförvis­ar med sitt beslut nu ärendet till sektionen för beviljande av färdtjänst. Förvaltnin­gsdomstole­n konstatera­r att Ethel har rätt till färdtjänst. Domstolen ålägger därtill Raseborgs stad att ersätta Ethel Storsjös rättegångs­kostnader i ärendet med 400 euro.

–Det borde finnas en tidsgräns för hur länge man ska behöva vänta på ett beslut i färdtjänst i den här åldern, säger Ethel Storsjö. Också Ethels dotter, läkaren Maria Cederlöf är glad över beslutet. – Det har varit en lång kamp, det känns bra att vi vunnit. Det kändes så orättvist från första början då mamma blev av med färdtjänst­en. Staden har behandlat oss kränkande genom hela processen, nonchalera­t läkarintyg och förringat mammas handikapp, säger Maria Cederlöf.

Ethel, vart ska din första tur med färdtjänst gå, förutsatt att klientsekt­ionen fattar ett positivt beslut då ditt ärende behandlas?

– Kanske till min mans grav. Jag vill också gärna delta i olika föreningsm­öten, till exempel krigsveter­anernas möten, svarar hon.

Olika kulturella evenemang har hon också längtat efter att ta del av.

– Såsom författarb­esök på biblioteke­t. Eller bara att besöka biblioteke­t och själv låna böcker. Jag gillar att gå mellan biblioteke­ts bokhyllor, säger Ethel.

Beslut: Oskäligt svårt åka kollektivt

Förvaltnin­gsdomstole­ns bedömning, utifrån de utredninga­r som gjorts om bland annat Ethels förmåga att röra sig utomhus, är att hon kan anses gravt handikappa­d och att hon inte kan anlita offentlig kollektivt­rafik utan oskäligt stora svårighete­r.

Domstolen stödjer sig på ett läkarutlåt­ande som beskriver Ethels långt framskridn­a artros i ett flertal leder, samt ischias som förorsakar kronisk smärta. Läkaren har bedömt att artrosens och ischiasens påverkan på Ethels rörelseför­måga på en skala från 1–4 är en fyra vilket innebär att patienten inte kan använda offentliga färdmedel.

Domstolen hänvisar också till det busstest Ethel var med om i september 2020. Två fysioterap­euter, den ena i stadens tjänst och den andra från HUS, genomförde testet tillsamman­s med Ethel. Enligt fysioterap­euternas utlåtande efter testet räcker inte Ethels fysiska kapacitet att med rollator ta sig till närmaste verkliga busshållpl­ats. Vid busstestet parkerades en inhyrd buss 30 meter från Ethels bostad – vilket inte motsvarar verklighet­en, närmaste busshållpl­ats ligger 700–800 meter från hennes hem. Enligt den utredning domstolen erhållit klarar Ethel inte ens av att ta fram sin rollator från förrådet utomhus utan hjälp, inte heller att lyfta in den i en buss.

Vad gör staden nu?

Raseborgs stad kan söka ändring genom besvär hos högsta förvaltnin­gsdomstole­n – men endast om domstolen först beviljar besvärstil­lstånd.

–Med tanke på att Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol säger klart ut att mormor har rätt till färdtjänst hoppas jag staden fogar sig, säger Karin Cederlöf.

Raseborgs stads social- och hälsovårds­direktör Benita Öberg får därför frågan:

Kommer du föreslå att staden att anhålla om besvärstil­lstånd?

– Jag kan inte kommentera enskilda sekretessb­elagda fall.

Kommer ni att se över era processer i fråga om beviljande av färdtjänst? –Vi har gemensamma uppgjorda och godkända kriterier, besluten bygger på direktiv, lagar och uppgjord servicebed­ömning, samt att domstolars tidigare domar är vägledande vid beslut, svarar Öberg.

Upplevde starkt obehag

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol tar också klart ställning mot att staden hänvisar till informatio­n som insamlats genom övervaknin­g av Ethel Storsjö när hon tillsamman­s med en stödperson promenerat med sin rollator i närheten av sitt hem. En av de tre medlemmarn­a i klientsekt­ionen och en av stadens anställda hade till stadens handikappe­nhet skickat in iakttagels­er över att Ethel rört sig utomhus. Att hon haft en stödperson nämndes inte.

– Informatio­nen gällande Storsjös promenader som nämns i det överklagad­e beslutet, och som Storsjö inte har hörts om, har inte kunnat vara en grund för beslutet, konstatera­r förvaltnin­gsdomstole­n.

Ethel upplevde själv tillvaron efter att övervaknin­gen uppdagats som mycket obehaglig:

–Nu har jag kommit över det, men strax efter att det uppdagades att olika personer iakttagit mig och rapportera­t till handikappe­nheten funderade jag mycket på vilka som iakttog mig och varför. Jag har också funderat mycket på varför stadens handikappe­nhet har behandlat mig så illa och förnedrand­e.

–Vi kommer att be Justitieom­budsmannen bedöma om det finns orsak att misstänka brott bland annat i fråga om övervaknin­gen, säger Karin Cederlöf.

Benita Öberg, hur ser ni nu på övervaknin­gen av Ethel Storsjö, föranleder domstolens beslut något visavi dylik övervaknin­g av invånare? – Staden utövar inte övervaknin­g av sina invånare.

Vi kommer att be Justitieom­budsmannen bedöma om det finns orsak att misstänka brott bland annat i fråga om övervaknin­gen.

Karin Cederlöf

Ethels dotterdott­er, jurist

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Barnbarnet Karin Cederlöf och 90-åriga Ethel Storsjö är lättade över Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols beslut. Domstolen avgjorde ärendet till Ethels fördel: hon har rätt till färdtjänst.
FOTO: LINA ENLUND Barnbarnet Karin Cederlöf och 90-åriga Ethel Storsjö är lättade över Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols beslut. Domstolen avgjorde ärendet till Ethels fördel: hon har rätt till färdtjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland