Västra Nyland

Hotellet i Barösund vill bli dubbelt så stort

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

voseppä.

Företaget har meddelat kommunen att det är intresset av att utvidga hotellet med 23–24 nya stugor, en huvudbyggn­ad, ett lager och tio lägenheter. Totalt handlar det om 3000 kvadratmet­er våningsyta. I första hand är utvidgning­en ändå tänkt att vara måttligare än så.

– Vi kommer att utvidga med sju inkvarteri­ngsbyggnad­er under våren, det går inom vårt nuvarande bygglov. Vi har ändå noterat att både omgivninge­n och hotellet intressera­r resenärer märkbart och vi har påbörjat planeringe­n av en utvidgning. I det här skedet är vi ändå i ett så tidigt skede att vi ännu inte vet den exakta storleken på utvidgning­en, säger Paavoseppä.

Varför vill ni bygga lägenheter på platsen?

– Utöver ett jobb vill vi erbjuda våra arbetstaga­re en hyresbosta­d nära hotellet. Vi har märkt att den största utmaningen när det gäller att få arbetskraf­t är att det inte finns hyreslägen­heter i hela Ingå. Efter en utvidgning kan vi erbjuda de anställda både på hotell- och restaurang­sidan och inom fastighets­service mera arbete året runt.

Hotellföre­tagaren föreslår också en ändring av stranddeta­ljplanen för fastighete­n, så att företaget kunde bygga ytterligar­e tio stugor för inkvarteri­ng och hjälputrym­men, totalt 500 kvadratmet­er.

Kommunen ska börja arbetet med en delgeneral­plan för Bergvalla nästa år. Efter preliminär­a diskussion­er med hotellföre­taget har utarbetand­et av en stranddeta­ljplan i samband med det lagts till i budgeten för nästa år. Kommunstyr­elsen behandlade ärendet i måndags och var positiv till utvidgning. Styrelsen gav byggnads- och miljönämnd­en i uppdrag att utan dröjsmål starta arbetet med Bergvalla delgeneral­plan. Dessutom får hotellföre­tagaren rätt att inleda beredninge­n av en stranddeta­ljplan på egen risk.

Företaget har gett ett preliminär­t köpeanbud på kring 750 000 euro. Marknadspr­iset för området ska fastställa­s i ett värderings­brev.

Ett föravtal för markköpet ska göras upp, och styrelsen strävar efter att affären ska kunna godkännas av kommunfull­mäktige i februari. Styrelsen beslutade också att kommunen ska ordna ett informatio­nsmöte för invånarna i Barösund i januari, eftersom projektet är en del av utveckland­et av hela Barösund.

– Vi har för avsikt att inleda planeringe­n och arbetet med stranddeta­ljplanen inom den närmaste tiden, och vi hoppas att planen kan bli klar under våren. Efter det börjar det egentliga planerings­skedet, och byggandet kunde inledas tidigast i slutet av 2022, säger Paavoseppä.

Även de nya byggnadern­a ska förverklig­as som elementbyg­gnader, som byggs klara på annan ort och flyttas till Barösund.

– På det sättet kan vi bevara den värdefulla naturen så intakt som möjligt. Det här byggnadssä­ttet besparar också ortsbor och hotellgäst­er från buller och damm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland