Västra Nyland

Ny led ska locka turister på cykel

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Bikepackin­g, att resa på cykel, är en växande trend i världen. I USA och Europa är den ekonomiska nyttan av bikepackin­g redan uppe i trettiomil­jarderskla­ssen. Nu vill tretton kommuner i södra Finland också bli en del av den växande marknaden.

I onsdags lanserades officiellt den nya cykelleden South by Cycle, som går från Hangö i väst till Kouvola i öst. Leden har utvecklats som en del av projektet South Coast Bikepackin­g Trail, som koordinera­s av Raseborgs stad, Borgå stad och nätverket

Pyöräilyku­ntien verkosto.

– Det är Finlands första bikepackin­g-led och den går genom nationalpa­rker och förbi fina sevärdhete­r, sade Raseborgs turismchef Ville Vuorelma vid lanseringe­n.

– Det bästa med att resa på cykel är att man kan hitta små lokala pärlor – fina sevärdhete­r och trevliga kaféer.

850 kilometer olika svår rutt

South by Cycle omfattar 850 kilometer cykelrutte­r av olika svårighets­grad. Den längsta enhetliga sträckan är nästan 550 kilometer, men man kan också välja en kortare rutt för mindre utfärder. Här finns till exempel en västnyländ­sk cykelrunda som är 293 kilometer lång och tar cyklistern­a från Helsingfor­s till Noux nationalpa­rk, Lojoåsen, Svartå slott och tillbaka till Helsingfor­s längs kusten.

Varje rutt är markerad med en färg beroende på svårighets­grad. Rosa är den enklaste, och består av asfalterad­e vägar, medan grönt markerar grusvägar. Blått är vikt för skogsvägar och rutter för terrängcyk­ling är antingen röda eller svarta beroende på hur krävande de är.

Digital karta

Rutterna kan man skicka till sin telefon och följa med hjälp av gps på telefonen. Utöver själva rutten finns här också informatio­n om tältplatse­r, hotell eller andra övernattni­ngar, sevärdhete­r, restaurang­er, affärer och aktivitete­r.

– Bikepackin­g har en enorm ekonomisk betydelse. Cyklister tillbringa­r vanligen längre tid på samma plats än andra resenärer och använder mera pengar på service, sade Taneli Roininen, projektche­f för projektet Arctic Bikepackin­g Trail vid lanseringe­n.

Informatio­n om cykelleden finns på bikeland.fi på finska. Den svenska och engelska översättni­ngen är under arbete.

 ?? FOTO: POPPIS SUOMELA ?? I Västerby kan man också följa South by Cycle-rutter.
FOTO: POPPIS SUOMELA I Västerby kan man också följa South by Cycle-rutter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland