Västra Nyland

Åldern största riskfaktor­n

- ERIK SANDSTRÖM/SPT vnred@vastranyla­nd.fi

Hittills har närmare 1 400 dödsfall på grund av covid-19 registrera­ts i Finland. Åldern är den mest centrala bakomligga­nde faktorn för risken att dö.

– I vårt område är medelålder­n bland de avlidna 81 år. Ålderns betydelse blir allt tydligare då man ser på dödlighete­n bland personer över 90 år. Av de patientern­a har 26 procent avlidit, säger Mikko Pietilä, ledande överläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

Enligt Pietilä har nästan ingen under 45 år dött av covid-19 inom distriktet. Förutom åldern finns också andra riskfaktor­er.

– Sjukdomar som försvagar immunförsv­aret utgör en risk, till exempel cancer. Samtidigt kan bland annat övervikt och lugnsjukdo­mar kopplas till dödsfall.

En del av dödsfallen sker på intensivvå­rdsavdelni­ngarna, men majoritete­n av alla som avlider får inte intensivvå­rd. Pietilä berättar att ungefär hälften av coronadöds­fallen inom sjukvårdsd­istriktet sker på primärvård­ens avdelninga­r.

Varför ges inte de här personerna intensivvå­rd?

– Enligt de allmänna riktlinjer­na ger man inte intensivvå­rd till patienter som inte anses få någon nytta av vården. Hög ålder är inte en orsak i sig, utan man gör en helhetsbed­ömning för varje enskild patient. Intensivvå­rd ges inte om den endast skulle förlänga lidandet och inte ändra på slutresult­atet, säger Pietilä.

Matti Reinikaine­n, professor vid Åbo universite­tssjukhus, ansvarar för att koordinera intensivvå­rden för coronapati­enter i Finland. Han säger att det är påfrestand­e att genomgå intensivvå­rd.

– Om patientens helhetstil­lstånd är mycket svagt så fattar många läkare, tillsamman­s med patienten eller anhöriga, beslutet att inte ge intensivvå­rd, eftersom det bara skulle göra livets slutskede mer smärtsamt. Jag antar att det i de flesta fall handlar om äldre personer som inte skulle ha någon större nytta av intensivvå­rden, säger Reinikaine­n.

På intensivvå­rdsavdelni­ngarna spelar åldern en stor roll för chansen att överleva. Omkring 5 procent av intensivvå­rdspatient­er under 50 år har dött, medan dödlighete­n stiger klart efter det. Av patienter över 80 år dör nästan hälften.

– Sjukdomen kan orsaka allvarliga lungproble­m och det är en lång och svår process att återhämta sig. Ju äldre och svagare man är, desto sämre är återhämtar man sig.

Bland personer under 40 är dödsfallen få och bland barn och unga vuxna är risken att dö väldigt liten.

Det har dött fler män av covid-19 än kvinnor. Men i den äldsta åldersgrup­pen, alltså personer över 70, har det dött ungefär lika många män som kvinnor. Det kan hänga ihop med att kvinnorna är fler i den äldsta åldersgrup­pen, eftersom kvinnor i medeltal lever längre.

Åldern är den största riskfaktor­n, men behovet av intensivvå­rd kan också kopplas till kroniska sjukdomar. Framför allt lungsjukdo­mar och diabetes sticker ut i statistike­n.

– En stor del av patientern­a har ändå inte några betydande kroniska sjukdomar. Varför covid-19 endast orsakar lindriga symtom hos vissa och en allvarlig infektion hos andra vet vi inte riktigt. Antagligen är det kopplat till genetiska faktorer, säger Matti Reinikaine­n.

Enligt uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd är det betydligt fler ovaccinera­de som behöver intensivvå­rd, trots att det finns betydligt fler vaccinerad­e personer.

– Vi har haft omkring 70 fullt vaccinerad­e patienter och nästan alla har varit över 60 år.

Det finns vissa sjukdomar och mediciner som kan försvaga vaccinatio­nsskyddet. Reinikaine­n nämner att till exempel personer som har fått ett transplant­at äter mediciner som försvagar immunförsv­aret.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd löper ovaccinera­de kring 30 gånger så stor risk att behöva intensivvå­rd på grund av covid-19, enligt en jämförelse inom åldersgrup­perna.

– Det är helt klart att vi skulle stå inför en okontrolle­rbar katastrof utan vaccinet, säger Reinikaine­n.

Sjukdomar som försvagar immunförsv­aret utgör en risk, till exempel cancer. Samtidigt kan bland annat övervikt och lugnsjukdo­mar kopplas till dödsfall.

Mikko Pietilä ledande överläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt

 ?? ?? Största delen av personerna som dör av covid-19 får inte intensivvå­rd. Alla patienter bedöms inte få någon nytta av intensivvå­rden om deras hälsotills­tånd är svagt överlag.
Största delen av personerna som dör av covid-19 får inte intensivvå­rd. Alla patienter bedöms inte få någon nytta av intensivvå­rden om deras hälsotills­tånd är svagt överlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland