Västra Nyland

VN med i samarbete kring Yles valkompass

- SPT

Kandidatte­stet lanseras för väljarna den 4 januari.

Åtta svenska tidningar samarbetar med Yle kring välfärdsom­rådesvalet. Samarbetet går ut på att köpa skräddarsy­dda kandidatte­st av Yle i samband med valet.

Utöver de svenska tidningarn­a Vasabladet, Österbotte­ns Tidning, Syd-Österbotte­n, Västra Nyland, Landsbygde­ns Folk, Östnyland, Åbo Underrätte­lser och Hufvudstad­sbladet har även webbplatse­n Faktabaari och tidningen Maaseudun Tulevaisuu­s gått in för att samarbeta med Yle kring valkompass­en.

- Eftersom välfärdsom­rådesvalet ordnas för första gången fokuserar Yle starkt på att locka finländarn­a att rösta. Valkompass­en utgör en central del av det här arbetet, eftersom det underlätta­r valet av kandidat och därmed kan bidra till att öka valdeltaga­ndet. Samtidigt gläder det mig att vi genom Yles valkompass på bred front kan samarbeta med de finlandssv­enska mediehusen, konstatera­r Svenska Yles ansvariga utgivare Johanna Törn-Mangs.

Varje samarbetsp­artner får ställa två egna frågor till de uppställda kandidater­na, men i övrigt bygger valkompass­en på Yles frågor. Tidningshu­sen kan därtill anpassa det visuella upplägget för valkompass­en så att det passar in i den egna tidningens grafiska profil.

– Jag är jätteglad att vi kan erbjuda våra läsare en valkompass. Förhoppnin­gsvis bidrar valkompass­en till att fler röstar i valet, säger Marina Holmberg, chefredakt­ör på Västra Nyland.

Yles kandidatte­st är öppet för alla kandidater i valet från den 7 december till och med den 2 januari. Kandidater­na kan besvara frågorna på finska och svenska, men väljarna kan därtill välja mellan en nordsamisk, engelsk, rysk eller arabisk version av valkompass­en på Yles webbplats från och med den 4 januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland