Västra Nyland

Gammaldags julmarknad i Kapellhamn­en

- MIA BERG-LUNDQVIST

Närproduce­rat och hemlagat, det är ledorden för den gammaldags julmarknad som hålls i Kapellhamn­en i Hangö på lördag.

– Vi skulle ordna julmarknad­en redan i fjol, men då kom coronan emellan. Vi gör nu ett nytt försök. Det är en utomhustil­lställning och det finns gott om utrymme att hålla avstånd till varandra, så jag hoppas att folk vågar komma, säger Johan ”Joppe” Stenman, som är en av arrangörer­na.

Det är ingen förening som håller i arrangeman­gen, utan en grupp av frivilliga krafter eller julentusia­ster som de själva kallar sig – som vill bjuda på lite julstämnin­g.

– Det blir inte så stort, vi har dryga tio anmälda försäljare. Men det är ju första gången vi provar på det här konceptet, så vi ska hoppas att det går bra och att vi har vädret på vår sida, säger Pelle Holmström.

Alla försäljare är från trakten och det som säljs är närproduce­rat eller hemlagat. Det utlovas allt från bröd och sockor till fisk och julgranar. Till och med något så ultralokal­t som Kapellhamn­stvål lär ska finnas i utbudet. Hangöguide­n Tarja Kvarnström kommer att husera i Villa Ida och berätta om Kapellhamn­ens historia, det utlovas julmusik, grillkorv och glögg och så kommer naturligtv­is julgubben på besök. Hemgalleri­et Korsu håller sina dörrar öppna för de som vill titta på Kalevi Korsus tavlor.

– Vi ville också ha något för de små, så Agneta ”Netta” Möller kommer att framföra en julsaga för barnen, säger Inger Grabber.

Julsagan heter De riktiga tomtarna och sagostunde­r sker på både svenska och finska utanför Villa Ida klockan 14. Julmarknad­en äger rum längs Fiskaregat­an, som är avstängd för trafik klockan 13–17 på lördag då marknaden pågår.

– Om någon ännu på lördag känner att den skulle ha något att sälja, är det bara dyka upp med ett bord. Utrymme finns, hälsar Joppe Stenman.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland