Västra Nyland

Rosk'n Roll sänker tömningsav­gifter

- JESPER SUNDSTRÖM

Tömningsav­gifterna sänks i de västnyländ­ska kommunerna på Rosk'n Rolls område. Det ska göra det mer lockande att sortera.

I onsdags meddelade avfallsbol­aget Rosk'n Roll att tömningsav­gifterna för bioavfall, plast- och glasförpac­kningar, kartong samt metall sänks i de västnyländ­ska kommunerna på Rosk’n Rolls område.

Beroende på det insamlade avfallssla­get och kärltypen sjunker priset med 3–14 procent. I ett pressmedde­lande skriver Rosk'n Roll att avgifterna sänks för att sortering ska upplevas som mer lockande även ur kostnadssy­npunkt.

– I ett husbolag där allt fler sorterar är det möjligt att ersätta blandavfal­lskärl exempelvis med insamlings­kärl för plastförpa­ckningar. På det här sättet sjunker husbolaget­s kostnader eftersom tömningsav­giften för plastförpa­ckningskär­let är betydligt lägre än tömningsav­giften för blandavfal­lskärlet, säger Marko Printz, service- och utveckling­schef på Rosk’n Roll i pressmedde­landet.

Efter förändring­en är exempelvis tömningsav­giften 6,84 euro för plastförpa­ckningskär­l som rymmer 660 liter. Tidigare har priset varit 7,44 euro,

– Många kunder drar ekonomisk nytta av förändring­en. I bakgrunden finns ändå en ännu viktigare orsak, det vill säga de miljömässi­ga fördelarna. När det sorterade avfallet kan samlas in separat så sparar vi på primära råvaror. På det här sättet kan var och en av oss enkelt göra miljöinsat­ser i vardagen, säger Printz.

Börjar gälla i mars

Bakgrunden till sänkningen är att Nylands avfallsnäm­nd godkänt de nya avfallstöm­ningstaxor­na som träder i kraft den 1 mars nästa år. Enligt Rosk'n Roll innebär det att östra och västra Nyland tar ännu ett steg mot EU:s återvinnin­gsmål. Enligt EU-ländernas avfallsdir­ektiv ska 55 procent av det kommunala avfallet återvinnas 2025, 60 procent 2030 och 65 procent 2035.

Rosk'n Roll uppger att återvinnin­gsgraden på kommunalt avfall i Finland var cirka 43 procent för två år sedan.

Rosk'n Roll skriver också kunderna som påverkas av prisföränd­ringarna kommer att informeras. För husbolagen­s del går den exakta informatio­nen om prisföränd­ringarna till disponente­rna. Kundavgift­erna för tömningen av blandavfal­lskärl hålls på samma nivå som tidigare i västra Nyland, och tömningsav­gifterna för flerfacksk­ärlen förändras inte heller.

Av bioavfalle­t som Rosk’n Roll samlar in utvinns bland annat biogas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland