Västra Nyland

Museet söker ett nytt hem

- TEXT: THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi FOTO: LINA ENLUND lina.enlund@vastranyla­nd.fi

Det var 1909 som Hangö museum öppnades av den lokala hembygdsfö­reningen, först i den fohlinska stugan som senare förstördes under evakuering­en. Staden tog över museiverks­amheten 1963 då museet fanns i stadshuset, men nya utrymmen söktes redan på 1960-talet.

Ett nybygge i hörnet av Torggatan och Strandgata­n var redan godkänt av fullmäktig­e 1968. Men då inga pengar reserverad­es för projektet föll det med tiden i glömska och i stället flyttade man 1970 till det nuvarande museet, en magasinsby­ggnad från 1793 i Östra hamnen.

– Det är Hangös äldsta byggnad och det finns ju en charm med det, men det är ohjälpligt väldigt litet. Väggarna kommer snabbt emot, säger museichef Laura Lotta Andersson.

Och det är klart att på 116 kvadratmet­er gör man inte så mycket.

– Vi har ungefär 13 000 föremål i våra samlingar och kan ställa ut ett hundratal åt gången, säger Andersson.

Men det finns hopp om bättre tider. Kulturnämn­den har nu tillsatt en arbetsgrup­p som arbetar med projektet Hangö museum 2024. Målet är att man, lagom till stadens 150-årsjubileu­m, har ett nytt museum.

– Hittills har det reserverat­s ett planerings­anslag och vi ser nu på olika modeller. Men det finns ju inte för mycket tid här. Vill vi ha det klart till 2024 måste det i praktiken finnas beviljade anslag i budgeten för 2023, .

Vad är det ni vill ha?

– Jag föreställe­r mig ett utrymme på cirka 600 kvadratmet­er där det skulle finnas en permanent utställnin­g, och sedan utrymme för tillfällig­a utställnin­gar. Och givetvis måste det finnas någon form av kafé samt arbetsutry­mmen för personalen.

– Det behövs definitivt också lämpliga utrymmen för annan verksamhet, till exempel workshoppa­r för skolelever. Det har vi inte någon chans till här och det är synd, för det skulle finnas ett stort behov, säger Laura Lotta Andersson.

Ett första och avgörande steg är nu att hitta en lämplig plats. Ett nybygge tror Andersson inte riktigt på och i så fall gäller det att se på stadens befintliga byggnader.

– Kexen hade varit ett alternativ, men det är väldigt svårtillgä­ngligt med sina små trappuppgå­ngar. Det har vi minsann märkt när vi haft lager där. Smörmagasi­net har också varit aktuellt genom åren, men det här är saker som vi ser på, säger Andersson.

Ett alternativ är förstås också att hyra in sig någonstans.

– Vi har nog sett oss för på den sidan också, och det finns vissa alternativ. Men i det här skedet kan jag ännu inte gå in på dem. Det som är självklart är att vi i så fall talar om långa hyreskontr­akt, på tio år minst. Annars är det ingen idé. Också platsen spelar förstås in. – Vi vill ju vara så centralt som möjligt. Samtidigt är det ingen garanti i sig, vi får nog människor hit till det vårt museum som hittat oss mest av en slump. Man tror ofta att det hör till restaurang­ernas bakgård.

Bra år

Samtidigt finns det ett uppenbart intresse för museet och inte minst under coronan har siffrorna pekat uppåt. År 2019 räknade man in drygt 2 400 besök, men under 2020 noterades nästan 3 500 – det vill säga en ordentlig ökning. Riktigt så högt lär man inte komma i år, men gör ändå ett bra år med cirka 3 000 besök.

– Så folk tycker nog om att lära sig om historia och Hangö i sig är intressant. Det har funnits mycket här i Hangö trots att staden inte är så gammal – sjöfarten, badhustide­n, evakuering­en och industrial­iseringen är några exempel, räknar Andersson upp.

Men nu skulle det alltså gälla att få nya utrymmen för att visa upp allt detta. Och det är klart att havet måste finnas med på ett hörn.

– Nog skulle det vara litet märkligt annars, vi är dock i Hangö, säger Laura Lotta Andersson.

 ?? ?? Museet finns i Hangös äldsta byggnad från slutet av 1700-talet. – Det finns ju en charm med det, men det är ohjälpligt väldigt litet, säger museichef Laura Lotta Andersson.
Museet finns i Hangös äldsta byggnad från slutet av 1700-talet. – Det finns ju en charm med det, men det är ohjälpligt väldigt litet, säger museichef Laura Lotta Andersson.
 ?? ?? I dag kan man ställa ut ett 100-tal föremål åt gången.
I dag kan man ställa ut ett 100-tal föremål åt gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland