Västra Nyland

Helander: Inte lätt att lämna IF Raseborg

- JESPER SUNDSTRÖM

Spjutkasta­ren Oliver Helander byter förening. – Jag funderade länge, men det här känns som rätt beslut för min karriär, säger han.

I somras tog IF Raseborgs Oliver Helander FM-guld i spjutkastn­ing och det blev samtidigt det sista han gjorde för föreningen. I tisdags blev det klart att den Karisbördi­ge 24-åringen i fortsättni­ngen represente­rar Uleåborgsf­öreningen Oulun Pyrintö.

– Det var inte ett lätt beslut. Jag har represente­rat IF Raseborg, och Karis IK före det, hela min karriär. Jag funderade länge, men det här känns som rätt beslut för min karriär, säger Helander.

Han säger också att beslutet har fattats under hösten.

– Det fanns säkert andra möjlighete­r, men det stod nog mellan Pyrintö och IF Raseborg. Det är så klart inte omöjligt att jag represente­rar IF Raseborg igen i framtiden, men nu är det Pyrintö som gäller.

Rent praktiskt leder klubbytet ändå inte till större förändring­ar. Helander säger att han precis som tidigare kommer att bo i Vasa och träna såväl där som i Kuortane.

Bra start

I samband med FM i Tammerfors meddelade Helander att han avslutar samarbetet med tränaren Glenn Lignell och i stället kommer att ha Tero Pitkämäki som tränare. Helander säger att samarbetet har börjat bra med den tidigare stjärnan. – Det finns ingenting att klaga på. Också förberedel­serna inför EMoch VM-sommaren har gått planenligt. Handleden som opererades i höstas är i skick och detsamma gäller armbågen och akillessen­an som har krånglat.

– Träningssä­songen har börjat bra och jag har tränat ungefär en månad, säger Helander.

Tanken är att åka i väg på träningslä­ger utomlands i vinter.

– Vi har tre planerade läger och det första är på Teneriffa i slutet av januari. I mars är tanken att åka till Sydafrika, men vi får se om det går. Det är ändå tre månader kvar. I maj åker vi till Turkiet och jag kommer att inleda tävlingssä­songen snabbt efter att ha återvänt därifrån, säger Oliver Helander.

 ?? FOTO: VN/SPT-ARKIV ?? I somras tog Oliver Helander FM-guld för IF Raseborg.
FOTO: VN/SPT-ARKIV I somras tog Oliver Helander FM-guld för IF Raseborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland