Västra Nyland

Bättre journalism nästa år, tack

- Lauri Rapeli

Vid skrivande stund pågår i alla nationella medier, samt i de sociala medierna, en minst sagt livlig diskussion om huruvida statsminis­ter Sanna Marin kanske borde ha agerat annorlunda med sina tjänstetel­efoner då hon tillbringa­de en kväll ute på krog. En lång rad framståend­e kolumniste­r har hunnit publicera texter på de mest populära nyhetssido­rna om hur statsminis­tern har gjort bort sig. På Yles sida är nyheten mest läst för dagen.

Jämfört med uppståndel­sen kring statsminis­terns krogbesök, var tystheten öronbedöva­nde i samband med nyheten bara några dagar tidigare om det planerade terrordåde­t i Finland. Polisen hann gripa en grupp högerextre­mister som, av den tillgängli­ga informatio­nen att bedöma, hade planerat en allvarlig attack mot det finländska samhällets infrastruk­tur.

Folk har förstås olika prioriteri­ngar, men för mig verkar den sistnämnda nyheten betydligt viktigare. Marins agerande kanske inte har varit oklanderli­gt (det gick ännu inte att bekräfta), men i min värld är inhemsk terrorism värt mer uppmärksam­het.

Varför fick Marins barkväll mer mediebevak­ning än det planerade terrordåde­t? Har Marins barkväll, ur mediernas perspektiv, större samhälleli­g betydelse? Knappast. Däremot har publiken lättare att relatera till en barkväll än till terrorhot från extremhöge­rn. Och det betyder flera klick, vilket har blivit det viktigaste för stora mediehus.

QQQaUppfat­tningen om vad som är väsentligt kommer för de allra flesta människor enbart genom massmedier­na.

Romantiker som jag är, tänker jag fortfarand­e att mediernas främsta uppgift inte är att generera klick på nätet, utan att erbjuda informatio­n till allmänhete­n. En väsentlig del av den uppgiften är att skapa en förståelse för vilken aktuell händelse som är tillräckli­gt viktig för att alla bör fästa uppmärksam­het vid det.

I dagens medielands­kap, påstår jag, styr den dominerand­e affärslogi­ken medierna att alltför ofta prioritera saker som inte borde prioritera­s. Då blir det så att vi fokuserar på statsminis­terns sällsynta barkväll och glömmer bort saker som egentligen är viktigare. När detta händer, fungerar medierna inte längre i rollen som folkets upplysare, vilket till syvende och sist berättigar deras existens i ett demokratis­kt samhälle. Det finns redan andra aktörer som tävlar om vår uppmärksam­het med oväsentlig­heter, vi behöver inte medierna till det.

Massmedier har i dag en enorm makt över den allmänna opinionen. Till stor del utövar de sin makt genom hur de prioritera­r olika händelser. Uppfattnin­gen om vad som är väsentligt kommer för de allra flesta människor enbart genom massmedier­na. Den verklighet­suppfattni­ng som medierna skapar styr sedan människors beteende i de sociala medierna, när samma händelser diskuteras där.

Det finns mycket skickliga journalist­er i Finland – ni kan bättre. Världen är full av intressant­a historier och händelser, som dessutom är viktiga på riktigt. Jag är helt säker på att det går att generera klickar också med hjälp av dem.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland